Taijiquan vnaša v telo mehkobo

 Mehkoba taijiquan gibanja ne pomeni šibkosti ali mlahavosti. Nasprotno pomeni stabilnost in zanesljivo lahkotnost psiho-fizičnih moči v premikanju.

lokostrelc senca

Sliši se učeno in nekomu celo paradoksalno, vendar je res. Vsakdo, ki več let redno izvaja katerokoli obliko taijiquana, opaža v sebi pozitivne spremembe: vsekakor povečano notranjo in zunanjo moč, boljšo koordinacjo, stabilnost, ravnotežje in notranje ravnovesje. In tudi  fluidnost premikov in zanesljivo sproščenost v gibanju, česar po marsikateri drugi redni športni vadbi ni zaznati. Vsaj ne iz mojih izkušenj.

In prav prav ta fluidnost in zanesljiva sproščenot omogočata metodo spremljanja sebe v “ogledalu”. Omogočata spremljanje vsakega trenutka: Sem močan? Sem zanesljiv? Imam nadzor nad svojim gibom? Izvajam prepričljiv gib ali samo brezvezen poteg?

In po končani formi se na osnovi teh vmesnih odgovorov ocenim: Ali je bila izvedba odlična? Ali pa manj-odlična?

In na teh odgovorih dan-za-dnem se gradita notranja moč in ravnovesje; notranja trdnost in prepričanost: v sebe in v svoje delovanje.

To je tisto, kar mojstri govorijo: qigong in taijiquan nista samo vadba, sta način življenja.

Ne potrebuješ posebne hrane, niti neke dijete, niti predpisanih ritualov ali oblačil … Potrebno je samo redno izvajati ene in iste premike. Občutiti. Se opazovati. Se oceniti. In veča se samozaupanje, izboljša se telesni izgled, stabilizirajo se čustva, postaneš bolj pozoren, osredotočen. Predvsem pozoren na to, kaj in kako počneš, kako se premikaš, kako prestavljaš težo in obremenitve.

In ko to postane rutina, se začneš premikati povezano kot celota, nadvse prepričljivo in sproščeno. Lahkotno in stabilno, kar drugi vidijo kot mehkobo gibanja.

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!