YYNovičnik 2021-februar

YIN YANG NOVIČNIK –  št. 2021 / 02

Če listje hitro odleti, vsak naj zime se boji.

Kar svečana (februarja) ozeleni, se rado posuši.

Če breskve pred Gregorjem (12.3.) cvetó,

trije eno pojedo.  (slovenski pregovori)

Fenologija je znanstvena disciplina, ki proučuje zakonitosti periodičnih pojavov v razvojnem ciklu rastlin in živali ter ugotavlja njihovo odvisnost od sezonskih in letnih nihanj podnebnih dejavnikov. Je disciplina, ki jo s pridom uporabljajo tako meteorologi kot ekologi in predvsem za potrebe kmetijstva in gozdarstva. Zanimivo je, da nam posredno in na nazoren znanstven način predoči tisto, kar je v  tradicijah preko izkušenj spoznal človek, ki se je aktivno ukvarjal z zemljo in živalmi. V navezi z vremenskimi danostmi se pri rastlinah intenzivno spremlja fenološke faze, kot so olistanje, brstenje, prvi cvetovi, prvi plodovi, jesensko rumenenje in odpadanje listja. Faze so podobne fazam petih elementov TKM, kjer je faza vode mirovanje in shranjevanje, faza lesa olistanje in brstenje, faza ognja cvetenje, faza zemlje je vezana na plodove in faza kovine je povezana s sušenjem, rumenenjem in odpadanjem listja. Tradicija je v teh spoznanjih videla zelo globoke povezave: naravo je na podoben način spremljala v vsem. Po tradicijah se olistanje, brstenje, cvetenje, nastajanje plodov, rumenenje, sušenje in mirovanje ni omejevalo na rastline, živali, okolje, temveč tudi na človekovo telo, na njegovo čustvovanje in razmišljanje. Kdor sebe spremlja v globini ve, da je neglede na prizadevanja in uporabo številnih spodbud, jesen vedno nekako »čudno turobna, depresivna« in temačna zima »zaspana«. Ko se začne večati dan vsi postanemo na nek način bolj polni življenja, v nas brsti želja po »novem«. Naravni pojavi delujejo celostno, tudi v našo globino.

Pravo bogastvo notranjih spoznanj se tako skriva tudi v vremenskih pregovorih. Zven in pomen besed deluje tudi na našo notranjost. Ko spremljamo odpadanje listov, pomislimo na minljivost, na smrt. Ko pogledamo zorano zemljo, se v našem dojemanju to povezuje na plodnost, hrano, možnost iti na bolje. Ko spremljamo zelenenje poljan, nam duša zaigra in je pripravljena ustvarjati. Sadež nam nudi občutje popolnost stvaritve, saj je plod nastal zaradi veliko vloženega truda in ustreznih pogojev. Svečnica (Svečan, 2.2.) je dan za počitek, saj pregovor pravi »Kar svečana ozeleni, se rado posuši.« Torej, da ni primeren za sejanje ali postavljanje nečesa novega.

Kjer sončni žarki v februarju za tren otoplijo zemljo, se kmalu po snežni odeji, prikažejo prvi zvončki, znanilci zgodnje pomladi.  Četudi jih vmes ponovno prekrije sneg, jih mraz ne bo ugonobil, le začasno zaustavil. Zacveteli bodo in rasli s prvimi naslednjimi žarki. Zvončki so trdoživi in vztrajni. Njihova energija je polna radosti, veselja in močne volje. Še tako mrkemu človeku zvončki omehčajo obraz in v še tako strto srce vlijejo žarek upanja in ljubezni.

Nedvomno, zvončki s prijetno energijsko vibracijo so vezani na februar, ko je vreme hladno in tudi zmrzuje še lahko. Četudi je februar hladen, je poln optimističnih  praznikov: 2.februar praznik luči Svečnica (Svečnica zelena, velika noč bo zasnežena), 8.februar uradni praznik kulture, 14.februar dan ljubezni in korenin, letošnji pustni torek bo 16.februarja, 24.februar se veselimo svetega Matija, ki led razbija …  Podobno kot zvonček, ki nas s svojo nežno cvetno glavico opomni, da pod plastmi čustvene zime še vedno bije življenje, nam že sama misel nanj pomaga topiti ledene okove v našem srcu. V nas prebuja radost in prinaša možnost novega, lepega, prisrčnega. Pod snegom nevidno klije.

Rdeči fižol rodi v deželah na jugu.

Koliko ga bo vzklilo na pomlad?

Želim, da požanješ največ, prijatelj dragi,

najbližjo vez preudarno.

Hrepenenje, pesnik Wang Wei (701 – 761)

Gojenje in uporaba raznih kalčkov sega v kitajsko zdravstveno prazgodovino, najmanj od leta 3000 pred našim štetjem. Obstajajo stari dokumenti o kaljeni pšenici, prosu ali ječmenu, imenovanem Nieh, ki se je užival kot žitarica. V času neolitika je bilo na Kitajskem prvo vino ustvarjeno z uporabo kuhanega riža iz kaljenih zrn, imenovan Li. V TKM se kar pogosto uporablja kalčke ječmenovega sladu, Mai Ya. V njihovi stari Materia Medica, ki jo je v času dinastije Ming napisal Li Shizhen, so opisane zdravilne koristi raznih kalčkov.

Naši časi se intenzivno spreminjajo zaradi tehnologije, a glede kalčkov in kaljenja – ne veliko. Iz sadja in zelenjave je danes težko dobiti dovolj zdravih sestavin, saj so tla vedno bolj osiromašena in zaradi onesnaženosti je v hrani prisotno vedno več toksinov. Decembra 2004 je raziskovalna ekipa iz Austina iz tamkajšnjega Oddelka za kemijo in biokemijo v reviji American College of Nutrition objavila, da so pri preučevanju in s primerjavo vsebnosti hranil iz leta 1950 in iz leta 1999 pri 43 različnih vrtinah in sadju zaznali opazno vpadanje  količine beljakovin, kalcija, fosforja, železa, riboflavina (vitamin B2) in vitamina C, kar so povezali s povečano uporabo »melioracijskih ukrepov v kmetijstvu«. Tudi pri nas so različne posamezne študije pokazale zmanjšanje številnih sestavin v sadju in v zelenjavi.

V kitajski tradicionalni medicini je dietetika ena od petih disciplin vezanih na ohranjanje zdravja. Z razlogom. Brez ustrezne prehrane, brez Gu Qi, se naše telo ne ohranja v ustrezni meri. Imunski sistem, cirkulacija, živčni sistem, hormonski in endokrini sistem … izgubijo optimalno delovanje in zdravje se postopoma začne krhati. Večina toksinov, ki jih telo naredi zaradi slabe presnove in cirkulacije in tistih, ki jih telo dobi iz okolja, mora čimprej oditi v odplake. Če se zadržujejo v telesu samo nekaj več kot 20 minut, že pride do infekcijskega stanja, kar večina ljudi zanemarja in se s tem ne želi ukvarjati, dokler seveda ne pride do resnejših težav. Brez vsebinsko kvalitetne prehrane in brez sposobnosti razstrupljanja telesa se počasi samo-zastrupljamo. Prav tu so nam lahko v veliko pomoč prav kalčki.

Kalčki so odličen vir prehrane, a imajo tudi dodatno korist: da imajo sestavine, ki razstrupljajo telo in na ta način zmanjšujejo vnetja. Pomagajo vsem organom in imunskemu sistemu na sploh. V kitajski medicini se to imenuje bistrenje toplote, izgnanje toksinov vezanih na toploto, razreševanje vlage in bistrenje sluzi. Ko telo deluje pravilno, do bolezni ne more priti. To je pravi pomen zdravja. S pravilno nego in vzdrževanjem telesa brez nepravilnosti, se zdravje ohranja.

Kalčki so zelo enostaven način pomoči pri zagotavljanju ustreznih hranil. Kalčke lahko kupimo ali si jih sami »pridelamo«. So nadvse uporabni in z različnimi spektri hranil. Najdemo jih tudi na policah trgovin z imeni: alfalfa, brokolijevi kalčki, lečni ali mungo kalčki.

Lahko si jih nakalimo sami iz raznih semen ali oreščkov, tudi iz mandljev ali kvinoje, iz redkvic, različnih fižolov, graha, čičerke, detelje, kolerabe ali drugih gomoljnic ali žit. Za klitje se ne potrebujete veliko: kozarec, vodo in ustrezno ogrevan ter svetel prostor. Predvsem pa potrpljenje. Na začetku se splošno svetuje namakanje semen/oreščkov: v 3 skodelicah vode se jih namaka 8 – 12 ali 15 ur, odvisno od velikosti in trdote semena, nato se jih precedi in postavi v kozarec na svetlo in toplo pod kotom 45°, da vzklijejo od 5 do 15 cm. Uživamo jih sveže; presne ali kuhane ali pečene. Kalčki dajejo precej več hranil, predvsem beljakovin, vlaknin in zdravih maščob, vitaminov, mineralov in drugih potrebnih sestavin kot bi jih dali kilogrami zelenjave. TKM pravi, da če energijsko primerjamo zelenjavo s kalčki, potem je »zelenjava kot na pol rabljena baterija«, medtem ko so kalčki »povsem nova baterija«.

S stališča TKM so kalčki po naravi yang, ki jih je potrebno uživati v malih odmerkih. Pri tem je potrebno upoštevati predvsem to: uživati zmerno. Če jih uživamo presne v veliki količini, telo za presnovo le-teh porabi veliko energije. Torej, če bi jih uživali preveč, ne bi dovajali telesu, saj bi presnova porabila vse, kar smo vnesli. Seveda, to velja predvsem zauživanje presnih kalčkov. Kuhani ali pečeni ne izgubijo na vrednosti, saj se lažje presnovijo, kar pomeni, da se ne porabi toliko njihove energije za presnovo kot pri presnih.

Če kalčke dodamo juham ali toplim jedem, jih dodamo tik pred serviranjem. V tem primeru jim odvzamemo hlad. Podobno, če jih začinimo s toplimi začimbami kot so ingver, poper, muškatni orešček, lovor ali kumina. To je posebej priporočljivo v hladnih dneh.

Na Kitajskem se v kulinariki uporablja zelo široko paleto kalčkov in tudi brstičev. Koncem februarja ali v marcu so posebna specialiteta mladi brstiči drevesa Toon, kitajske rdeče cedre, ki jih pripravljajo v omletah in so nepogrešljivi za »pomladansko čiščenje toksinov«. Uživanje mungo kalčkov, bambusovih kalčkov in poganjkov pa je splošno poznana v kulinariki Orienta.

Klasika azijske kuhinje so kalčki mungo fižola. Bogati so z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, vlakninami, vitaminom A, kalijem, fosforjem, folne kisline, magnezija … So nadvse primerni za sodoben obrok prehrane, so prijetnega okusa, obogatijo solate, juhe in pomfrit. Lahko jih pražimo kot prilogo zrezkom ali vegetarijanskim jedem.

Praženi mungo kalčki

Sestavine za 2 osebi kot priloga:

200g opranih mungo kalčkov

1 žlica olivnega olja

sol, poper

strok sesekljanega česna

½ žličke mletega ingverja

½ sesekljane rdeče čebule ali mlade

2 pramena zelenih listov mlade čebule

Priprava:

Vso zelenjavo operemo, sesekljamo in pripravimo za praženje.

V ponev ali vok damo olje in segrejemo, dodamo česen, ingver in čebulo (ali bel del mlade čebule ali bel del pora). Pražimo, da zastekleni, nato dodamo kalčke. Mešamo, da se kalčki prepojijo z ostalim. Solimo, popramo po okusu, lahko dodamo malo rdeče paprike ali kajenski poper, po želji. Mešamo in pražimo približno 5 minut. Dodamo narezane pramene zelene čebule ali mladega pora. Če se nam zdi presuho, lahko dolijemo malo olja. Dobro mešamo in pražimo še 3-4 minute. Priloga je pripravljena in jo lahko takoj serviramo k glavni jedi ali kot dodatek sendvičem ali rižu, testeninam.

Dober tek.

S par besedami

se ne da pojasniti,

kaj ljubezen je.

Lahko se poje o tem

ali pleše ali slika

ali piše romane.  Veterinar dr. Nick Trout (1966-)

Ljubezen se v umetnosti poskuša izraziti na številne načine, vendar … če pogledamo okoli sebe, nekatere živali enostavno živijo življenje in nam dajo vedeti in čutiti, kaj ljubezen je. Znane so zgodbe, ki pripovedujejo o zvestobi psa do človeka, kako je pes leta in leta jokal in obiskoval gospodarjev grob … Človek razglablja in proučuje ljubezen. Išče dokaze. Pes zelo enostavno izkazuje ljubezen. Te ne pusti na cedilu, ti stoji ob strani, te ne prepričuje, te ne prevara, te ne zlorabi. Samo komunicira in nudi zaupanje, dokler morda ne razumemo, kaj ljubezen v vsej svoji razsežnosti pomeni.

Kot veterinar sem dojel, da moja pot v življenju govori o sočutju. Sočutje do zemlje, do rastlin, do živali. Predvsem pa sem sočutje vseskozi izkazoval sebi. In to je bil najtežji del, ker smo tako zaposleni z raznoraznim, ko gledamo izven sebe. Pogosto slišiš nasvet, da se moraš naučiti ljubiti sebe, preden lahko ljubiš nekoga drugega. Sam mislim, da deluje obratno. Če se nekdo ne ljubi, mora začeti ljubiti nekaj drugega. Naj bodo to rastline, živali, umetnost, glasba …

Nevrologinja Rebecca Saxe je predstavila najlepšo »fotografijo leta«, ki je dejansko samo slika  magnetne resonance, ki je ujela trenutek, ko mama poljubi svojega komaj dva meseca starega sina. Njene ustnice položene na vrhu glave malega bitja takoj sprožijo reakcijo v njegovih možganih. Dopamin se sprosti. Dopamin je tisti hormon, ki nam daje občutek dobrega, in sproži oksitocin, hormon ljubezni, ki se odziva na naklonjenost in navezanost. Poljub sproži kemično reakcijo tudi v možganih malčka. Sproži se občutenje ljubezni, zmanjša se strah, poveča samozavest, zbudi občutek naklonjenosti in navezanosti. Sprostijo se še dopamin, vazopresin in serotonin, vse, kar uravnava naše razpoloženje. Vsak trenutek je lahko Valentinovo.

Gre za občutke, ki jih prikliče prijeten prizor, prijetno okolje. Če se ljudje zaljubijo, ko se resnično zaljubijo, se lahko naučijo ljubiti sebe skozi proces, ker razumejo, kaj ljubezen je. Zato je dobro, da vsak poišče tisto, kar mu da tako iskro. Da poišče, kar prižge srce. Nekaj, kar nasmeje in premakne na noter. Tisto, kar govori nemo govorico, kar je iskreno in resnično.

Sam sem zaljubljen v zemljo. Zaljubljen sem v svojo kmetijo. Ker je moja kmetija majhen kos zemlje, ki ga lahko res negujem in skrbim zanjo. Vsi se hranimo z različnimi stvarmi. Jaz zato gojim zelenjavo. Vrt je bil vedno moj srečen kraj. Moja romantika se je odvijala okoli  zemlje. V tem majhnem kotičku sveta je nega moje kmetije edina stvar, ki je v moji moči, da nekaj storim. Rad bi spremenil svet, vendar ni dovolj moči, da bi spremenil svet v tem smislu. Če pa spremenim svoj svet, potem to ohranja mojo moč in moj obstoj.

Ko vstopim v svoj vrt in vidim, kaj vse v njem uspeva, to nahrani mojo dušo. Med zeljem se sprehajam s ponosom in užitkom. Kmetovanje ni romantično, pravzaprav je to težko delo. Ni vse samo sonce in cvetje. Imam veliko vrtnic v mojem vrtu. Cvetijo le enkrat letno, preostali čas so eno samo listje in trni. Ampak vrtnice so tam in so močno ukoreninjene. Veselijo se svojega časa, da bodo zacvetele in olepšale svet. Torej, to je življenje, tu je ljubezen.

Kar dolgo časa sem preživel v nekem »vegetativnem stanju«. Kar me je  spremenilo in sem notranje rastel, je bila ta ljubezen do narave, do živali, do vremena, tega, kar je dano. Ni moč zanikati, obstajajo taka boleča stanja, pravzaprav so vedno prisotna na neki stopnji življenja. Vendar sem se vedno trudil, da sem pogledal svoja semena in opazoval majhne klice, ki so se pojavljale. Opazoval sem rast, doseganje zrelosti, preoblikovanje v plodove in cvetove in za tem: umiranje. To nas spomni lastne minljivosti, ampak tudi potenciala. Potencial, da si to, kar ti je usojeno. In da lahko rasteš in se razvijaš tam, kjer hočeš biti. Da lahko ustvarjaš svoje življenje, s svojimi rokami, s svojim telesom, s svojimi besedami. Narava nas podpira, naj delamo naprej to, kar začutimo, da je treba narediti. Da to lahko počneš vsak dan, dan za dnem. Resnice ne moremo zanikati: vsi pridemo na to zemljo, tako kot semena, tam živimo in tam umremo. Kar ustvarimo vmes je odvisno od vsakega od nas.

Samo tri stvari moramo učiti:

potrpežljivost,

potrpljenje,

sočutje.

Ti trije skupaj so tvoj zaklad,

ki ne izpuhti. Chan Budizem

Novo leto v februarju je najdaljše in najpomembnejše praznovanje v kitajskem koledarju in Kitajci si pogosto vzamejo tedne dopusta za pripravo in praznovanje. Štirideset dni vezanih na praznovanja, ki se ponekod začnejo že 15.januarja in trajajo do konca februarja, povzroči največjo svetovno migracijo. Na Orientu v tem obdobju vsako leto potuje okoli 4 bilijonov ljudi. Letos pričakujejo 30% manj, a vseeno zelo veliko, saj marsikdo samo v tem času obišče svojce, ki živijo na drugem koncu dežele. Letos bodo praznovanja potekala po strogih merilih: obvezna testiranja, »varni mehurčki«, obvezne maske na prostem, praznovanja skupaj do 10 oseb, brez večjih in množičnih prireditev…

Na tradicionalnih kitajskih praznovanjih novega leta ljudje običajno nosijo rdeča oblačila, prostore krasijo s pesmimi na rdečem papirju, otrokom darujejo »srečni denar« v rdečih ovojnicah. Rdeča, ki simbolizira ogenj, predstavlja moč, ki bo odgnala nesrečo. Umetniški ognjemet in hrup, ki ga ta povzroča, naj bi prestrašil zlobne duhove, da odidejo in na ta način zagotovijo srečno in uspešno prihajajoče leto. Podobno simboliko nosijo tudi vsi rituali in prehrana, ki se servira v tem času praznovanj. Vsako leto posebej častijo eno žival kitajskega zodiaka. Letos bo to bivol (krava).

Kitajsko novo leto 2021 pade na 12. februar. Javno priznan praznik traja 7 dni, od 11. februarja do 17. februarja, z dvema osrednima dnevoma: poslovitev od starega 11.februarja in pozdrav novemu 12.februarja. Tradicionalna praznovanja različnih narodnih kultur Kitajske se bodo odvijala še dlje, z zaključkom 26. februarja. Lunarno novo leto se praznuje od  leta 2600 pr. n. št., ko je cesar Huang Di, Rumeni cesar, predstavil prvi cikel kitajskega zodiaka. Lunin koledar temelji na astronomskih opazovanjih. Meseci temeljijo na luni in se začnejo na najtemnejši lunin dan. Letos se praznuje kitajsko lunarno leto 4719 in bo trajalo do 31.1.2022 v simboličnem znamenju Bivola. 

Zanimivo je, da je simbol bivola simbol kitajskega Chan-budizma. V tej simboliki ni direktno mišljen bivol, temveč govedo na sploh. Gre za živali, ki so jih v starodavni Kitajski uporabljali revni za prevoz in oranje. Menihi so pogosto jezdili bivola. Bivol je neverjetno močan. Poznan je po skrbnosti, zanesljivosti in odločnosti. Zna vztrajati, zna stopati previdno in počasi, je pozoren na podrobnosti, deluje umirjeno in razsodno. Potnik, ki ga je jezdil ni nikoli obupal, saj je vedel, da bo s še tako starim bivolom prišel na cilj.

Za Kitajce ima govedo ali bivol isto ime: niu (tudi krava). Govedo, niu, je predvsem žival, ki vleče plug na polju ali kako drugače deluje kot vprežna žival. Kot taka je tradicionalno vezana na kitajskega kmeta. Na jugu cesarske Kitajske so  bivola častili kot vodnega bivola (shui niu), kot zimsko gonilo v pomlad. Po vsej deželi se je pomladna sezona začela s cesarjevo slovesnostjo, ki je odprla sezono oranja. V ta namen so na jugu Kitajske odprli tudi tempelj posvečen govedu, rumenemu govedu (Huang niu; Bovina Communis). V grobnicah iz dinastije Han so našli kipce iz gline, ki so upodabljaje govedo in oranje in naj bi pokojniku prinesle veliko sreče.

V stari kitajski kulturi sta pogosto povezana govedo in voda. Vodni bivol je bil najpogostejši prizor iz riževih polj, ki so bila prepojena z vodo. Številne zgodbe so povezane z bivolom, ki ponazarja moč in vodo, ki ponazarja prilagajanje. Kipec vodnega bivola naj bi ščitil ljudi pred zlimi duhovi. V kitajski umetnosti se ta prizor pogosto uporablja, saj je pravzaprav simbol pomladi in kmetijstva. V Chan budistični in tudi japonski Zen budistični umetnosti je znana serija desetih slik, ki opisuje faze napredovanja od novinca do razsvetljenega. V Zenu jih imenujejo tudi deset simbolov prisotnosti v meditaciji. Gre za faze, ki urijo vztrajnost, odgovornost in stabilnost, kar na življenjski poti vodi lahko samo navzgor, v napredovanje in posledično v osebni uspeh.

Ime niu se uporablja tudi za bika. Zanimivo je, da je bik simbol kitajskega bančništva in osrednje banke v Šanghaju. Na ploščadi so tam postavili orjaški spomenik bika, kjer njegov vrh repa kaže v nebo. Gre za staro kitajsko simboliko, kjer rep (trtica) nakazuje energijsko vez z nebom. Avtor razlaga: »Bik je simbol vzdržljivosti, skrbnosti in bogastva v kitajski kulturi. Samozavestna drža živali predstavljala vztrajnost v poslu in uspešno prihodnost. Rep bika spiralno kaže na nebo, kar pomeni pomnožen finančni trend.« Res je, na Kitajskem se globoke korenine starih filozofij in kultur prepletajo na vsakem koraku. Marsikdo jih ne razume. Chan budizem pravi, da je za zdravo življenje nadvse pomembno, da se ostaja miren in zbran kot bivol na poti. Prisebnost omogoča, da se ne zdrsne v prepad. Življenje zahteva veliko truda, stabilnosti, trdnega dela in odločnosti. Kdor to goji, dojame tudi sočutje. Slednja modrost je čudovita popotnica za celo novo leto.

Hrbtenica je steber,
drevo življenja!
Je temelj in za
četek vsega.
Gibljivost in preto
čnost

zagotavljata zdravo življenje.
Nepretočna šibi in krha

vse zunanje in notranje dele telesa.

Spoštuj jo! Martha Graham (1894 – 1991)

Vstopamo v čas, ko se bodo postopoma odpirala vrata pomladi in v navezi s tem: vedno več gibanja v naravi. Aktivni športi, kot so tek, smučanje, pohodništvo, kolesarjenje, čolnarjenje …  zahtevajo telesno predpripravo, ogrevanje. Najbolj delujejo vaje, ki telo ogrejejo na noter, predvsem vaje, ki ogrejejo hrbtenico. Qigong vaje, ki negujejo hrbtenico, večajo tudi gibljivost sklepov in proaktivno vplivajo na poravnavo hrbtenice ter ustrezne drže. S tem zagotavljajo tako kvalitetno predpripravo telesa za številne aktivne športe in tudi korekcijo in podporo številnim  zdravstvenim težavam. Tudi mnogi zdravniki zahodne medicine, posebej komplementarne medicine, prepoznavajo močne učinke nežnih oblik gibanja, kot sta Qigong in Tai Chi. Počasno premikanje, ki omogoča pozorno spremljanje gibov, učinkovito sprošča stres in omogoča osrediščenje in pravo postavitev.

Na ledvenem delu, v višini popka, točno v višini med vretencema L2 in L3 se nahaja energijsko pomembna točka imenovana Mingmen. V akupunkturi je poznana kot DU-4, četrta točka hrbtnega, yang meridiana. Mingmen pomeni Vrata življenja ali Center vitalnosti. Bojevniki to točko imenujejo tudi Vrata moči, saj je pomemben označevalec premikanja in ima bistven pomen za notranji razvoj moči in tudi smrt. To je energijska točka, ki jo pogosto omenjamo v Qigongu in Tai chi-ju. Ta točka igra pomembno vlogo za vitalnost in v tradicionalni kitajski medicini in se imenuje “Vrata življenja” ali “Center vitalnosti”. Bojevniki to točko imenujejo tudi Vrata moči, saj je pomemben označevalec premikanja in ima bistven pomen za notranji razvoj moči in za smrt.

Mingmen je pomemben za zagotavljanje Qi-ja za vzdrževanje in pravilno delovanje organov. Nahaja se na mestu, kjer vaše ledvice mešajo yin in yang energijo, kar je v alkimiji opisano kot mešanje  vode in ognja. V bistvu proces izvira iz ledvic, kjer se preko sprememb ustvarja najbolj čista oblika Qi-ja. Ledvici sta odgovorni za filtriranje in čiščenje krvi. Sveža in čista kri se bo nato prerazporedila po žilah. Zelo kvaliteten Qi, ki spremlja kri, je pomemben za uravnoteženje telesnih energijskih procesov, saj preko energij podpira vitalne funkcije.

Mingmen je tesno povezan s spodnjim Dan Tianom, pravzaprav delujeta usklajeno in skupaj tvorita tisto, kar poznamo kot morje Qi-ja, to je najnižje energijsko polje v telesu, ki ga uporabljajo v akupunkturnem zdravljenju. Vrata življenja predstavljajo tudi vstop v del telesa, ki je vezan na osnovni razvoj človeškega zarodka. Mnogi zdravilci in bojevniki to polje uporabijo za oceno splošnega zdravja neke osebe. Ko pri izvajanju Qigong ali Tai Chi postavitev svojo pozornost usmerjamo v to polje, intuitivno lahko zelo dobro ocenimo stanje povezav v naših tkivih in v hrbtenici. Če začutimo tesnobo ali nelagodje, to lahko pomeni, da določena navada ali sprememba življenjskega sloga negativno vpliva na naše zdravstveno stanje.

Masiranje Mingmen polja ugodno vpliva na odpravljanje stresa, poživlja in energizira, a obenem pomiri. To masažo zelo pogosto izvajajo babice na dojenčku. Polaganje rok in gibanje v tem predelu zelo dobro ohlaja in umiri um, čisti telo med čustvenimi motnjami. Pogosta metoda aktiviranja Mingmen je tapkanje s pestmi po ledvenem delu z ustreznim dihanjem. Tudi vaje, ki jih izvajamo na popku dobro vplivajo na Mingmen.

Mingmen se nahaja na križišču, kjer se pletejo različni deli tkiv, mišic in kit.  Je v polju središčne lumbarne fascije, kjer tkiva povezujejo celotno telo. Spretni izvajalci notranjih veščin lahko to mrežo med seboj povezanih tkiv občutijo in jo lahko uporabijo za preoblikovanje moči iz tal in usmerjanje drugam. To resnično obvlada zelo malo ljudi. Za nas je pomembno, da vemo, da je zelo pomembno spremljati Mingmen. Da ta igra pomembno vlogo pri gojenju naših energij. Ko je Mingmen pretočen in je v spodnjem Dan Tienu veliko energije je naše zdravje dobro. Več kot jo imamo, bolje je za naše zdravje, za naše dolgo življenje in za našo notranjo moč. Z vajami, ki v Mingmen prinašajo energijo, pomagamo telesu, da se bolje celi in obnavlja, da lažje vzpostavi harmonične pretoke in na ta način krepi celo telo in uravnoveša um.

Na naših rednih vadbah in na delavnicah se vedno naučimo še kakšno specialno vajo, ki krepi spodnji Dan Tien in pravilno odpira Mingmen. Na delavnici Energijska in psihična zaščita se poleg tega izvaja enostavne vaje, ki jačajo naše zaščitne plasti in sposobnosti.

Ko se v TKM omenja hrbtenica, se to vedno nanaša na njeno celoto, vključno s hrbtenjačo. Vsebuje vratni, prsni, ledveni, križni del in trtico. Poškodba na kateremkoli vretencu energijsko vpliva na celotno hrbtenico. Marsikdo pri tem »spregleda« pomen trtice. V stari kitajski simboliki  trtica (ali konica repa) predstavlja energijsko vez z nebom, to je z yang. Po starih vedskih znanjih je hrbtenica povezana s čakrami, energijskimi vrtinci, ki vplivajo na psihofizično zdravje vsakega posameznika.

Trtica je sestavljena iz treh do največ petih vretenc in predstavlja skrajni spodnji del hrbtenice. Pri odraslem človeku se vretenca spojijo v eno kost, ki jo imenujemo kar trtica in je gibljivo pritrjena na višje postavljeno križnico. Po zelo starih vedskih zapisih je skrajni spodnji del vezan na sposobnost ukoreninjenosti, vretence višje na zavedanje, še višje na občutja in začetek trtice na razločevanja in predsodke. Po teh ezoteričnih znanjih, ki jih je povzel tudi taoizem, poškodbe trtice močno vplivajo na psiho in stabilnost telesa. V zdravilnih tradicijah je poznano, da ko se pojavijo bolečine trtice brez konkretne fizične poškodbe, da je bolezen v človeku prodrla zelo globoko in da bo zdravljenje zelo dolgo ali celo nemogoče. Zato Joga, Qigong in Tai Chi ter tudi druge oblike tradicionalnih vadb poudarjajo pomen pretočnosti v spodnjem delu medenice in s številnimi postavitvami urijo mišice na tem delu ter energijsko pretočnost med trupom in nogami.

Križnica ali sakralna kost je v enotno kost zraščenih pet vretenc in predstavlja križnični del hrbtenice. Je trikotne oblike, z bazo obrnjeno navzgor. Zgoraj je v stiku s petim ledvenim vretencem, na vsaki strani ima obsežno sklepno ploskev za stik s kolčnico. V starih ezoteričnih znanjih je križnica psiho-fizično vezana na ljubezen, izražanje, zorni kot, na neopredeljeno in na čas/starost.

Pet ledvenih vretenc se nahaja v bližini pasu in so večini ljudem poznana, kot pogost boleč ali podhlajen del telesa. Vretenca so preko živcev direktno vezana na ledvica in organe, ki se nahajajo pod popkom in pod Mingmen točko. V stari ezoteriki so označena kot psihofizična vez z dušo, s procesi pretvorb in povezav, z yin in z yang neposredno. Torej ni nič čudnega, če vsakomur paše gretje na tem predelu, polaganje rok ali nežna masaža. V Qigong vaji Prepogibanje za zdravje, na ledvični del položimo dlani in ustvarimo direktno energijsko povezavo med Laogong točkami na dlaneh in energijskimi točkami ledvenega dela. Okrog pasu teče posebna energijska pot, ki povezuje več točk vseh pomembnih meridianov. Tisočletja so ljudje, tudi bojevniki, pokrivali ta del s širokimi pasovi, obvezami, trakovi, rutami in šali. Zategnjen pas, ki pokriva vsa ledvena vretenca, krepi stabilnost hrbtenice in posredno cel trup.

Poznamo veliko Qigong vaj in Tai Chi postavitev, ki obdelujejo Mingmen. Nadvse priporočljive so vaje, ki prepogibajo telo v smeri naprej-nazaj in bočno. Teh vaj se največ učimo na začetni stopnji, a tudi kasneje dodajamo nove, bolj prefinjene vaje, ki delujejo globje.

Iz seta vaj Qigong Doseganje harmonije lahko v ta namen uporabimo vajo Opica pogleduje. Vaja spodbuja DU energijski kanal, ki poteka ob hrbtenici in ustrezno odpira Mingmen. Je zelo prijetna vaja, ki lajša bolečine v ledvenem delu in zaradi obračanj nežno masira celo hrbtenico. Izvajati jo je potrebno počasi in nadvse pozorno. Kdor težko stoji, lahko vajo izvaja na stolu.

Iz seta Zlatih vaj lahko uporabimo univerzalno vajo za celo hrbtenico Prepogibanje za zdravje. Pri tej vaji popazimo, da pregibe izvajamo s premiki v medenici in ne iz bokov. Trebušni del in pas bosta zaradi premikov naprej, nazaj spodbujana, prav tako ledvici in nadledvični žlezi. Spodbujanje ledvic v TKM prispeva k izboljšanju zdravja zob, sluha, urinalnega sistema. Prepogibanje naprej-nazaj v ustreznem ritmu spodbuja priliv krvi v možgane, jača živčni sistem, ureja presnovo. Tudi to vajo izvajamo zelo nadzorovano in počasi. Kdor ima probleme s stanjem, lahko vajo v zmanjšanem obsegu izvaja na stolu. Že najmanjši nagib naprej-nazaj, ki je izveden na harmoničen in nadzorovan način prinese dobrobiti za zdravje. Izogibamo se trzajočim in hitrim izvedbam. Premikanje naj bo čimbolj harmonično in povezano z dihanjem.

Aihan Kuhn C.M.D., je zdravnica kitajske tradicionalne medicine, usposobljena tako za zahodno kot za tradicionalno medicino. Diplomirala je 1982 na Hunan medicinski fakulteti v Changsha na Kitajskem. Specializirala se je za ginekologijo in porodništvo in bila zdravnica na tamkajšnji kliniki (1983-1988). Od leta 1978 je študirala pri različnih mojstrih in poglabljala Tai Chi in Qigong. V ZDA je prišla leta 1992 in odprla samostojno prakso naravnega zdravljenja. Na Florido je prišla 2014 in se še dodatno usmerila v izobraževanje naravnih oblik zdravljenja. Je avtorica petih knjig na to tematiko. Poučuje Tui-Na, Qigong in Taijiquan. Pacienti, s katerimi se srečuje, so predvsem taki, ki jim zahodna medicina ne zna pomagati. Uspešno je zdravila na tisoče bolnikov s široko paleto bolezni, ki jih konvencionalna medicina ni pozdravila. Z aktivnim delovanjem in izkušnjami je postala ena izmed izbranih učiteljev in zdravnikov holistične medicine na svetu. Z izkušnjami iz ginekologije in porodništva je uspela združiti svoje zahodno medicinsko znanje z vzhodnimi medicinskimi metodami, zaradi česar je njena zdravilna tehnika bolj učinkovita. Z življenjskimi izkušnjami in intenzivno uporabo Qigong, Taijiquan in Tui-Na je razvila inovativne načine za odpiranje energetskih poti ter pri tem ugotoviti temeljni vzrok težav, ki je ključ vsakega uspešnega zdravljenja. Uporablja obsežno znanje in bogate izkušnje pri naravnem zdravljenju žensk in moških, za preprečevanje in zdravljenje raka, z zdravjem otrok, z izobraževanjem proti staranju in še več. Bolniki opisujejo učinke njenih tretmajev kot “čudežne”. Pri kompleksnih zdravljenjih dr. Kuhn uporablja tudi posebno zaporedje telesnih gibov, ki jih oblikuje za različne spremembe. Te nežne vaje vključujejo Qi Gong in pomagajo zdraviti kronične primere. Vsako leto se vrača na Kitajsko, da dopolni in popravi svoje znanje pri njenih mojstrih tako v tehnikah tradicionalne kitajske medicine kot tudi v borilnih veščinah.

Sama pravi, da njeni tretmaji niso »čudo«, za vsem stoji teorija, da mora življenjska energija teči; mišice in sklepi morajo biti sproščeni in prožni, da bi se izognili stagnaciji. Prav stagnacija energij vodi v številne bolezni. Vaje skupaj z drugimi tehnikami v času tretmajev pospešijo proces zdravljenja.

Metode dr. Kuhn so edinstvene in učinkovite v fizičnih, psiholoških in v duhovnih vidikih. Grajene so na teoriji in na  njenih številnih let kliničnih izkušenj pri negi pacientov, iz njene pozornosti, nenehnega učenja in raziskovanja, iz njenih številnih let, ko goji Qi Gong in Tai Chi, ter iz njene predanosti izobraževanju preventivne medicine. Ob delu v ordinaciji tudi izobražuje medicinske sestre in druge zdravstvene delavce in wellness tehnike.

»Ko sem začela delati kot zdravnik, sem se osredotočila predvsem na zdravljenje bolezni,« pojasnjuje dr. Kuhn. »Zdaj se osredotočam na učenje ljudi, kako preprečiti bolezni in zdraviti bolnike v zgodnjih fazah bolezni, da se lahko izognejo dodatnim in hujšim težavam.«

Uspešno zdravljenje vidi v multidisciplinarnem pristopu. Dr. Kuhna posebno pozornost posveča duševnemu zdravju in se pri tem osredotoča tudi na pozitivno misel, zdravo prehrano, samozavest in vadbo. Uči edinstveno tai chi obliko, ki združuje elemente Chen in Yang slogov, kot tudi qigong in meditacijo. Obrazec je enostaven za učenje, enostaven za pomnjenje in enostaven za izvajanje. Krožni gibi ustvarjajo boljši pretok energije v telesu. Borilni elementi  opolnomočijo um, krepijo telo, izboljšajo vzdržljivost in povečujejo samozavest. Počasna, simetrična gibanja spodbujajo ravnotežje in umirjenost.