intervju z Moia-in Igor Gregorc

Igor Gregorc: Gibi za dolgoživost in vzpostavitev harmonije

delček iz zanimivega intervjuja:

Kako so vam borilne veščine spremenile življenje?

Borilne veščine so bile zame način, kako sem s treningom telesa okrepil in ojačal svoj um. Trening karateja me je naredil samozavestnega, odločnega in me naučil ene od najpomembnejših veščin življenja – samodiscipline. Cilj borilnih veščin, kot je karate ni premagati nasprotnika, ki je fizično pred tabo, resničen cilj je premagati notranje sovražnike v sebi, odpraviti svoje slabosti in postati boljša različica samega sebe.
Preden sem začel trenirati karate sem pogosto zboleval za prehladi, imel sem občutljiva pljuča, saj sem kot otrok prebolel kar močno obliko pljučnice. Po treh mesecih rednega treniranja – trikrat tedensko po eno uro – nisem več zboleval, moje zdravje se je vidno okrepilo. Poleg telesnega zdravja sem s treningom borilnih veščin pridobil tudi večjo sposobnost koncentracije, kar mi je bilo v pomoč pozneje pri učenju in študiju.

Živite svoje poslanstvo?

Imam srečo, da je moj hobi postal moja redna zaposlitev. Rad dnevno izvajam in poučujem te veščine, saj so blizu moji naravi. Ja, mislim, da živim svoje poslanstvo.

Bi lahko rekli, da ste zaljubljeni v Qigong, Taijiquan, Neigong, Sheng Zhen, vse to, kar poučujete?

Vse te veščine Orienta so me od nekdaj privlačile, lahko bi celo rekel, da gre za nekakšno nerazumljivo magično privlačnost. Qigong v širokem taoističnem in tradicionalnem višjem nivoju velja za neko obliko kitajske magije, alkimije. Meni so te veščine vedno imele nek skrivnosten pridih in čar: od tega, kako vstopati v svet nevidnih energij, kako na naraven način le s pomočjo posebnega načina uporabe fizičnega telesa in usmerjanja pozornosti, začneš čutiti energijsko telo in kasneje še toliko bolj, ko se ti začnejo odstirati druge bolj subtilne ravni zaznav. Nedvomno gre za močno privlačnost, res.

Cel interju je objavljen na spletni strani: https://www.moia.in/igor-gregorc-gibi-za-dolgozivost-in-vzpostavitev-harmonije/