Občuduj sonce, ko sediš v senci

Dihaj globoko ljubezen, ki je v zraku in te obdaja

in uživaj v zavedanju,

da že s samo prisotnostjo daješ ogromno lepote in vitalnosti temu planet .

in jemlješ tudi …

Pij globoko iz vrča živega in deli svoje daritve vsenaokrog

samo s tem, da si, da bivaš.

Ne dvomi v svojo veljavo ali prispevek, če to prihaja iz srca.

Saj ni večjega dosežka v življenju,

kot sobivanje v ljubeči svetlobi.

Občuduj Sonce, ko sediš v Senci.

Zapis modrosti po Solomonu (vladal v času 970-931 pr.n.št.)

regratova lucka

Moja septemberska refleksija

 Konec avgusta, če hočem ali nočem, avtomatično pomislim na krajše ure svetlobe, na hladnejšo in vlažno jutranjo meglico, na odhod lastovk, na odpadanje listja, na jesen. Jesenski čas vse tradicionalne kulture enačijo s staranjem. Letina je dozorela, treba jo je pobrati in pametno skladiščiti, da bo še dolgo na voljo. Podobno je s staranjem našega telesa.

09-aging

 Naravnega staranja ne moremo zaustaviti, lahko pa ga krepko upočasnimo. Ali kot se v znanstvenih krogih piše: kronološkega staranja ne moreš zaustaviti, lahko pa krepko izboljšaš biološko starost.

Torej, lahko si star 60 po koledarju in imaš krvni pritisk 116/64, sladkor 4, indeks telesne mase 24,09 …. vse kot da bi bil star 35 let. Vendar koža na komolcu in ustnicah in nabrane izkušnje še vedno kažejo tistih 50+, četudi se čustveno in mentalno istočasno počutiš kot šolarček iz srednješolskih klopi.

Vsekakor je za telo najboljše pomlajevalno sredstvo globoko dihanje, naravna prehrana in harmonično gibanje, ki omogoča odpravljanje zastojev v telesu, naravno razstrupljanje in sprotno čiščenje toksinov. Vsa bolezenska stanja lahko na ta način ublažimo, z vztrajnostjo jih postopoma odpravljamo in se na ta način lahko celo popolnoma pozdravimo. Je kaj lepšega kot zdrava starost ?!

 10-qigong medit pozaKitajski pregovor pravi, da se ni treba bati starosti, dokler hrbtenica stoji zravnano. Bo kar držalo. Proces staranja se vedno kaže v “nagibu na dol”. Cvet začne veneti tisti trenutek, ko se mu čaša povesi in se steblo usloči in se začne sušiti in nižati, dokler ne usahne. Nam se pobeša brada, glava kloni in hrbet grbi … Yin nadvladuje Yang. Hrbtenica zgublja prožnost in moč.

Ko yin (prednji del telesa) prevzame oblast, krči in stiska tkiva in dihanje postane plitko in hropeče, staranje napreduje … Stanje popolnega Yina, pravijo Kitajci, pa je fizična smrt.

 Seveda, zdravo dolgo življenje ni samoumevno. Zanjo se je poleg pravilnega vsakodnevnega gibanja, dihanja, hranjenja, čutenja, čustvovanja, dojemanja, mišlenja … treba naučiti tudi ustreznega takta “pluti s tokom danega”.

 Prav ta beseda “danost” nam je velikokrat izjemno razumljiva in obenem popolna neznanka. V starih zapisih modreci življenje primerjajo s plavanjem v reki. Ko se rodiš, si se znašel pri izviru in čas te butne v deročo reko. Vse se tako hitro dogaja, da ni časa na pretek za razmišljanje, samo deluješ, kot čutiš in udrihaš naokrog. In ko pride čas za šolo, se znajdeš na bolj umirjenem koncu reke in se učiš plavati in presojati. In ko si se naučil plavati različnih stilov, se počutiš mogočnega in odločnega in plavaš in plavaš in se postavljaš, iščeš veljavo in hočeš dlje in okusiti različnost in raznolikost. In prideš do oceana in plavaš, zaneseno, dlje in dlje. In naenkrat se zaveš, da si sredi oceana, sam in star in da moči pojenjujejo, ker si se preveč trošil. Prestrašiš se, otrpneš in začneš dreveneti. In ko si popolnoma odrevenel in se ne giblješ več, potoneš kot deblo na dno oceana.

To je življenje. Enostavno razumljivo, kot nam je “dano”. In vendar ga eni časovno živijo 20, drugi 40, tretji 80, redki posamezniki celo 120 let. Vsi plujejo v istem toku danega, pa vendar je rezultat različen.

 11-lu zijian 118yr old baguazhang grandmasterObčudujem velemojstra kitajskih borilnih veščin Lu Zijian-a, ki je doživel častnih 118 let. Rojen oktobra 1893 v revni družini v provinci Hubei. Pri sedmih letih je sledil materinemu klicu in začel trenirati borilne športe, vztrajno, predano. Postal je mojster različnih stilov, Yangtze vitez, Trojni kralj, Sabljač severo-vzhoda, kraljičin varnostnik, borec proti japonskemu imperializmu, družinski oče, mirovnik, svetovalec, prejemnik številnih medalj na tekmovanjih, predvsem pa vztrajni doživljenjski učenec in učitelj, inštruktor baguazhang in drugih zvrsti častljivih 111 let delovanja. Ni se upokojil. Od leta 1979, ko je prejel častni naziv v občini Chongqing, se je do svoje smrti udeleževal tekmovanj in tako v letu 2002 dosegel najvišji rang v Kitajski zvezi borilnih športov.

Lu Zijian je vsekakor človek, ki je spoznal skrivnost dolgoživosti. Vsako jutro je vstajal ob 6:00, pred zajtrkom vadil baguazhang približno eno uro, popoldan si je vzel čas za meditacijo, čez dan je slikal, bral časopis in se družil s štirimi dobrimi prijatelji. Jedel je zmerno, trikrat na dan; obilneje za zajtrk in kosilo, večerje so bile skromne. Pil je čaj in toplo vodo. Držal se je urejenega urnika in zdravih smernic borilnih športov.

Njegova družina pravi, da je doživel tako starost, ker ni bil nikoli jezen, ker je znal živeti mirno in preprosto. Ker je pazil, kako razmišlja. Ker ni pil alkohola. Rad je imel kaligrafijo, umirjeno delovanje, miren um. Nikoli se ni prepiral. Držal se je rekla: “Si to, kar misliš, da si. In deluješ tako, kot misliš, da moraš.” Če misliš, da si star, prestar in da si doživel vse in da je prišel čas, da umreš; se bo to tudi zgodilo, ker deluješ v to smer. Če misliš, da si nemočen in usodno bolehen, boš kmalu umrl, ker nimaš moči, da bi živel zdravo. Če misliš, da nimaš preprek, se boš kmalu iztrošil, ker boš od sebe zahteval preveč in dajal preveč.

 Pluti v toku danega zahteva odkrito in iskreno samo-presojanje. Je nekaj takega kot hoditi na vrvi napeti med dvema drevesoma. Občutiti in iskati z nogami. Pomeni nenehno prilagajanje, iskanje ravnotežja, zaupati vase, verjeti lastnim občutkom, presoji in močem. Brez izmikanja, brez obsojanja danega, brez iskanja krivca za prepreke. Ker prepreke so nekaj povsem normalnega. Ne obstaja reka, ki ne bi imela brzic, čeri, vrtincev, skritih pasti. Biti moraš prilagodljiv, fleksibilen in slediti vidnemu.

Ali kot pravi velemojster Lu Zijian: “Ključ zdravega in dolgega življenja je kombinacija gibanja in mirovanja, kultivirati življenje s tenkočutnim usmerjanjem vitalnih moči v telesu in premikanjem nog in rok, kot da večno vadiš Kung Fu (opomba: kung fu pomeni gojiti kakršnokoli veščino, ki jo pridobiš s trdim delom).”

12-plum blossom first

Mi vsi vemo, da zmoreš. Prepričani smo, da lahko.

Sedaj je odločitev samo še na tebi, da se vržeš v ta tok

in da sam sebi dokažeš, da si zmogel in da res lahko.

©NedaKocjančič

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!