Nihče ni tisto, kar si TI

Sheng zhen v prevodu pomeni “najvišja resnica”,

ki jo v kitajski kulturi vežejo na moči občutkov naravnega zadovoljstva, radosti, veselja, ljubezni.

splesh thought

 Najti zadovoljstvo v tistem kar počnemo, nam lahko prinese veliko radosti in veselja. Obenem pa tudi uri sposobnost, da pravilneje ocenimo to, kar v življenju imamo, kar želimo imeti, oziroma česa ne želimo. Veličina tega “najti zadovoljstvo v stvareh, ki jih počnemo” je pravzaprav umetnost, ki zaobjema tudi druge občutke: srečo, radost, hvaležnost, uspeh, samozadovoljstvo…

 Vsa ta lepa občutja so del nekega notranjega ocenjevanja, ki išče ravnovesje. In vsa ta lepa občutja najdemo v vseh čustvih. Najbolje jih ocenimo, ko jih primerjamo z nasprotnim: veselje z žalostjo, jezo z otopelostjo, razdraženost z mirom … Tako ocenjevanje se v nas dogaja nonstop, instinktivno.

 Znanost vidi čustva kot nekaj, kar nastaja globoko v naših možganih iz zapletenih in večplastnih kemičnih reakcij. Dejansko imamo različne skupine čustev, ki izhajajo iz različnih predelov možgan. Imamo tako imenovana primitivna čustva, ki jih imajo tudi živali, ki imajo možgane. Taka čustva so zelo močna in poganjanjo misli kot instinktivno reagiranje. Znanost za primarna primitivna čustva šteje: ljubezen, veselje, jezo, žalost, presenečenje, strah.(2001, Parrot)

 Tradicionalna kitajska medicina v svoji teoriji prepoznava vpliv petih energetskih elementov nad našim telesom : les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Vseh pet elementov je med seboj povezanih in vsak element je energetsko primarno vezan na določen organ ter na določeno primarno čustvo, pa tudi na druge značilnosti. TKM kot vzrok težav navaja 7 čustev: strah, bojazen, jezo, veselje, žalost, skrb, otopelost. Zdravnik TKM si preko teh lastnosti pomaga pri diagnosticiranju bolnikov in na ta način bolje razume etiologijo simptomov.

color leafs

 Po TKM je poletje čas veselja, razigranosti, radosti. Torej, veselje velja kot čustvo poletja in ognja in srčnega meridiana. Četudi iz izkušenj vemo, da smo lahko veseli v kateremkoli letnem času, po TKM velja, da je to čustvo poletja, ker so zunanji pogoji taki, da v nas samodejno ustvarjajo občutke veselja, radosti. Upošteva namreč naravno dane pogoje kot so: več svetlobe, več toplote, več rastlinske hrane, več sadežev, kar podpira ustrezne hormone zadovoljstva, ugodja, sreče in s tem veselja v nas. Poletni pogoji so balzam za naše telo, za našo dušo, za naše srce.

 Veselje in radost sta kot ena močna energija naravne ljubezni, ki ustvarja najvišje vibracije, ugodne vibracije, ki jih lahko imenujemo tudi “vibracije srca”. Gre za iste pojme, ki so v novejših časih pisani kot “univerzalni zakon privlačnosti” ali “brezpogojna ljubezen”. Gre za občutenje lepega, dobrega, neobremenjenega. Gre za delovanje s srcem, spontanim veseljem, radostjo, spontanim zadovoljstvom.

happy baloonMojstri povdarjajo, da se sreča udejani, ko sta osebnost in duša v harmoniji.

Ko delujemo v čustvenem stanju sreče, naravno okusimo stanje “blaženega” veselja in ljubezni.

Ko smo v sozvočju veselja, ljubezni, sreče, avtomatično ustvarjamo polje harmonije, ki omogoča smiselno delovanje, zdravje, ljubeče odnose in življenje.

 Tako občutje si prikličemo vsakič, ko se postavimo v Sheng Zhen osnovno postavitev. happy lotus hands

 Pozitivno občutje;

postavitev, ki omogoča pretočnost;

postavitev dlani v mudro;

vse to pomaga, da se naravno brez posebnega naprezanja:

* krepi naš imunski sistem.

* obnovijo naši fizični sistemi.

* zgorijo nečistoče iz našega čustvenega sistema.

* razpršijo skrbi, bojazni, žalost,nestrpnost ter druga negativna čustva.

* izostri intelekt in krepi spomin.

* razjasni um.

* širi zavedanje in razumevanje.

* odprejo poti, ki omogočajo navdihe in spremembe.

14-2015jul-tivoli raca ob jezerc

Vedno bo nekdo lepši.

Vedno bo nekdo pametnejši.

Vedno bo nekdo mlajši.

Vendar, nihče od njih ni tisto,

kar si TI.

(Tanni Sattar)

tekst je nastal kot Refleksija na teoretični del IZSZ TT Austrija

(International Shen Zhen Society; Train the Teachers, Austria, 2015),

ki jo želim deliti z vami    ©NedaKocjančič

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!