interno glasilo društva Tolmun-junij 2015

interno glasilo društva Tolmun

št.2015/06

 YIN YANG NOVIČNIK – JUNIJ 2015

  00-aless-psenica junij

Ta teden bomo doživeli nekaj posebnega:

prazno luno, ki letos odpira kitajski mesec Konja (16.junij do 15.julij),

in poletni sončni obrat (21.junij).

 Poletni sončni obrat ali sončni solsticij je dan, ko sta svetloba in toplota sonca z nami najdlje. Je dan največjega yanga pri nas na severni hemisferi, in dan največjega yina na južni hemisferi. Je dan, ko na severnem polu sonce ne zaide in dan, ko na južnem polu sonce ne vzide. Vsekakor je poseben dan, pravi Zemljin yin-yang, ki so ga naši predniki častili s kresovanjem (yang, ogenj, toplota, svetloba) in hojo po jutranji rosi (yin, hlad, vlaga, tema). Posebej so častili vrednost jutranje rose pred svitanjem in so priporočali umivanje s to roso ter njeno pitje za zdravje in lepoto.

01-tivoli veverica

  Zdravje je največja imovina.

Zadovoljstvo je največji zaklad.

Zaupanje je največji prijatelj.

Ne-obstoj je največje veselje.

(Lao Tzu)

Mi bomo te posebne dni užili s skupno vadbo Sheng Zhen Qigonga.

Dobimo se v soboto 20.junija ob 9:00 v Tivoliju, kjer bomo vadili qigong sklop mojstra Li Jun Fenga

Vrnitev mladosti (Return to the Spring).

Vabljeni vsi! Tisti, ki znate in tisti, ki ne znate ali še niste poskusili. Bo prijeten, zdravilen dan poln Qi-ja. Vadbo bo vodil Igor.

02-horse stance positions

 V svetu znanja,

je vedno nekaj, kar se vsakodnevno dodaja.

V svetu Tao-a,

se vsak dan nekaj opusti.

(Lao Tzu)

  Qigong in Taijiquan uporabljata filozofijo yin in yang v vsakem aspektu vadbe. Yin in yang prestavljata gibanje: naprej-nazaj; levo-desno; gor-dol; aktivno-pasivno; vdih-izdih … in izhajata iz praznine (void, Wu-chi). Tudi, ko samo stojimo v osnovnem qigong položaju.

03-qi man yin yang body yy

Poznamo več različic osnovnega položaja, ki se imenuje “Wu-ji”. Če so noge postavljene v širini ramen, je to klasičen osnovni položaj (pole standing stance). Ko so noge postavljene širše, se položaj imenuje “jahalni” položaj (horse stance). Ko se iz “wu-ji” položaja premikamo v različne postavitve, vsaka postavitev dobi svoje ime, kar najbolje poznamo pri Taijiquanu.

04-qigong stance 2man

Osnovno, na kar moramo biti pozorni pri stoji v osnovnem položaju, je gradnja Qi-ja in razumevanja “Wuji”. Wuji je stanje osredotočene umirjenosti, je vztrajanje v stanju “niča”. Torej, biti tam, v tisti postavitvi in ne razmišljati, temveč se prepustiti praznini uma. Gre za stanje in vztrajanje v postavitvi, ki je podobna “breztežnosti”.

05-wu yin yang taiji

Vse v Taiji (Tai chi) in Qigong izhaja iz Wuji. Taijiquan premike ustvarjamo iz “ničnosti”, kar predstavlja resničen vir moči. Taijiquan je veščina, prava umetnost gibanja, ki zahteva gojenje in piljenje preoblikovanja notranjih energij, ki se navzven kažejo v ekspresivni moči. Če želimo gojiti ta notranji potencial, moramo nabirati, čistiti, shranjevati … torej: vzgajati Qi. Na ta način, z rednimi treningi, telo postane ena sama energetska krogla, polna izvornega Qi-ja, ki se harmonično pretaka po telesu in deluje smiselno v taktu “vrtenja statev”, ki so potrebno orodje za ustvarjanje svile in brokata. Tako nastane mojstrovina naše vadbe.

Ko smo usmerjeni v pravo smer,

vse kar moramo narediti,

je vztrajanje v hoji.

(Zen reklo)

06-return to spring sheng zhen

Dr. Stephen Hosea je zdravnik v Santa Barbari v Kaliforniji, zaposlen na kliniki kot specialist za infekcijske bolezni. V letu 2012 se je prvič udeležil delavnice Sheng Zhen Qigonga v ZDA in kmalu zatem v kalifornijskem dnevniku objavil članek z naslovom ” Tišina in umirjenost Qigong-a – Gibanje z meditacijo kot zdravilo”. Članek sem prevedla in ga prilagam, saj je iskren, in v njem zdravnik opisuje svoje prve izkušnje in občutja s Qigong vadbo. Dr. Stephen Hosea odtlej v Kaliforniji prireja sheng zhen qigong delavnice z mojstrom Li Jun Fengom.

 Četrtek, 25.oktober 2012:

Vse svoje življenje sem se trudil živeti s prizadevanji biti najboljši, kolikor sem seveda lahko bil: Harvard College, Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital, in National Institutes of Health.

V teh letih življenja me je moja pot peljala od Bostona do Bethesde (Maryland), od Balija do BurningMan (Black Rock City, Nevada).

Pot delovanja zdravnika je tekla vštric z dokazovanjem postavljenega znanja, obarvanega z odtenki modrosti in izkušenj. Prišel sem v Santa Barbaro, da uporabim svoj izurjen um, podkovan z najboljšim znanjem takratne zahodne medicine in da po najboljših močeh skrbim za bolnike različnih nalezljivih bolezni.

In potem se je nenadoma pojavil AIDS. Bilo je nešteto presedenih medicinskih ur, trpljenja bolnikov in pretresenih ljubečih. Ni pa bilo nobenega “Navodila za uporabo”.

Zahodna medicina očitno ni imela odgovora. Ni bilo čarobne palice za ustavitev neizprosnega napredovanja bolezni, ki je vodilo v smrt. Ni bilo zdravila. In vendar so nekateri našli mir, ki je bil onstran mojega dojemanja. Obup je vodil paciente k komplementarnim terapijam. Koristi le-teh so bili presenetljivi, še posebej meni. Kakovost življenja in nadležna simptomatika sta se izboljšala s takimi načini in napitki ter sredstvi, vse izven mojega razumevanja. Nisem se mogel izviti iz moje zahodno-izobražene leve polovice možgan v oceni teh opažanj.

Vedel sem, da obstaja bistvo življenja, ki je edinstveno za vsakogar od nas, in obenem isto v vsakem od nas. Videl sem ga v očeh novorojenčka. Videl sem ga v očeh ljudi, ki so umirali za AIDS-om, ko so se predali svoji usodi. Hrepenel sem po zdravilu in sčasoma sem začel ceniti tisto, kar je res pozdravilo, kvalitetno in sočutno. Koščke sestavljanke je moč najti v iglah akupunkturista, pa tudi v molitvah in meditacijah prepičanega.

Kaj je tista energija, ki je dostopna s tako različnimi sredstvi in vendar je obenem ista?

Moji pacienti so bili moji največji učitelji. Ena starejša Indijka, ki je umirala za rakom, je z mano delila znanje in vadbo zgodnje jutranje meditacije, kar sem vključil v svojo dnevno rutino. Na Baliju smo nenehno molili. Na Hawaijih sem se naučil H’oponopono, vadbo “Oprosti. Prosim, odpusti mi. Hvala. Ljubim te.” Poskusil sem šamanizem, neurofeedback, akupunkturo, kanaliziranje, jasnovidnost, medicinsko intuitivnost. Doživel sem bežno odprtja srca, vendar s ponedeljkom, ko sem se zjutraj vrnil na posel in v moj vsakdanje delo, občutek ni trajal dolgo in je hitro zbledel.

Pred nekaj tedni mi je neki pacient predlagal, naj poskusim nekaj, kar se imenuje Qigong. Pojasnil mi je, kako je njemu pomagal pri meditaciji kot budistu. Nekaj ​​dni kasneje mi je prijatelj povedal, da bo učitelj mojster Qigonga, Li Junfeng, imel delavnico v Utahu.

Slučajno sem takrat uzrl napis na PC zaslonu: “Pričakujte sinhronost.” Torej, odpravil sem se v Moab.

Qigong, ki sem se ga učil, je starodavna gibalna vadba in meditacija obenem, ki pomaga zdraviti telo, izboljšati njegovo prožnost, uravnotežiti čustva in dvigniti duha. Vadba vključuje preproste gibe z usklajenim dihanjem. V primerjavi z mojstrom Lijem so bila moja prizadevanja groba in neusklajena, vendar sem bil edini, ki je primerjal. Moj presojajoč um me je nenehno prekinjal. Toda: ritem skupine, vzpodbudni premiki in energije so podpirali moj trud. Začutil sem, kako sem se počasi prepustil. Korak za korakom. Sčasoma sem z gibanjem začutil energijo, ki zapolnjevala prostor. Kitajci jo imenujejo Qi, Chi, vendar se je meni zdela kot občutek ljubezni.

Opazoval sem mojstra Lija v vadbi, ki je vsebovala balet, poezijo, lepoto in gracioznost. Solze veselja so privrele v moje oči. Njegova oblika Qigonga, Sheng Zhen Gong, je edinstvena. Sheng Zhen pomeni brezpogojno ljubezen, in na nek način ti, na videz enostavni gibi, proizvedejo v nas nek globok mir in občutek veselja obenem, zdravljenje in celovitosti. Ta vikend je bil zame častljiva izkušnja. Iz moje glave je vse odnesel v moje srce. Moj namen je, da to postane način življenja.

Master Li bo v Santi Barbari naslednji vikend na Pacific Graduate Institute, na Ladera Lane Campusu. In jaz bom tudi tam.

Dr. Stephen Hosea

*******

 ČAS JE ZA JUNIJSKI ČAJ

07-robida kopriva caj

Koprivni-robidni čaj

Kopriva kraljuje in ne pozebe. V prehrani so jo uporabljali od “vekomaj”, zabeležena je že v starem Egiptu, pri Grkih in Rimljanih. O njeni koristnosti pišejo Horacij, Hipokrat, Plinij starejši … da je zdrava hrana za celo telo in da ga varuje pred boleznimi. V prehrani uporabljamo mlade vršičke in mlade liste v solatah, namazih, polivkah, juhah, mineštrah, omakah, v pestu, čajih, smutijih ali dušeno kot prilogo. Najboljša je sveže nabrana; lahko pa jo tudi posušimo za zimske dni, saj kopriva tudi posušena vsebuje bogate rudninske snovi.

08-kopriva ob rekiNaši predniki so čez poletje pogosto pili čaj iz svežih kopriv.

Priprava je preprosta: “Zavremo liter vode, ga odstavimo in potopimo vanjo šopek mladih kopriv. Pustimo pokrito 10 min in precedimo. ” Pijemo, ko je temperatura primerna.

Tak čaj razstruplja telo in na ta način odganja utrujenost in izboljša razpoloženje, krepi telo, imunski sistem in kri, zdravi probleme v ustni votlini, afte, koristen pri angini, pri problemih s sladkorno, pri anemiji, pri problemih menstruacije, po nosečnosti in v času menopavze ter andropavzi. Ker poveča prekrvavitev in okisičenosat izboljša raven energije, lajša probleme utrujenih mišic, postavi zdrave pogoje za kožo in membrane, zaščiti ledvice in žolčnik, nižja vnetje, povečuje mišično maso, uravnava hormonsko aktivnost, uravnava krvni tlak, pomirja hemoroide, in izboljša pogoje dihal in dihanja.

09-robidnice naseNekaterim je čaj “trpek”. Če dlje stoji, se njegov poseben okus jača in ga nekateri ne marajo, drugim pa je všeč. Okus se stabilizira, če mu dodamo med in limono. Še boljši je čaj iz mladih kopriv, če mu dodamo robidnice. Boljši po okusu in boljši po zdravih učinkih.

Zreli plodovi robide dobrobitno vplivajo na zdravo presnovo, jačajo imunski system, jačajo srce in ožilje, kar je posebej pomembno pri kadriovaskularnih boleznih, pri slabi cirkulaciji, aterosklerozi, krčnih žilah. Poleg tega robidnice dobrobitno vplivajo na možgane in krepkejši spomin, na uravnavanje zdrave telesne teže, ohranjanje močnih kosti, za zdravo kožo in oči, za boljšo kri … Robidnice imajo zavidljivo visoko lestvico zdravih hranil, zato se jih posebej priporoča v času rekonvalescence, med nosečnostjo in za preventivo.

Vsekakor: robidnice s koprivo so pravo bogastvo. V tem času si lahko pripravimo tudi smuti iz robidnic in koprivnih vršičkov.

Na zdravje!

 10-mothers balance

 Tisti, ki je v ravnotežju, se lahkno nagne na katerokoli stran

brez nevarnosti, da bi padel.

Vse dojema kot harmonijo, celo v času velikih bolečin, saj je našel mir v svojem srcu.

(Lao Tzu)

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!