WU HAO

WU HAO TAI CHI

Taijiquan je v starejši literaturi največkrat imenovan kot T’ai-chi Ch’üan ali zelo enostavno Tai Chi. Izvorno je nastal kot kitajska borilna veščina notranjega sloga in kot sistem meditativnega gibanja, ki se danes izvaja po vsem svetu kot oblika rekreacije za vzdrževanje kondicije, zmanjšanje stresa, uravnavanje energije, za dobro počutje in predvsem za zdravo vzdrževanje duševnega, čustvenega in telesnega ravnovesja.

Znanstvene študije zadnjih 20-tih let so potrdile številne koristi in dobrobiti na nivoju preventive in tudi v času nege kot podpora pri artritisu, okrevanju po operacijah, pri srčnih boleznih, pri kroničnih težavah, za vzdrževanje ravnotežja in ravnovesja pri številnih boleznih. Izvajanje je enostavno in  ne zahteva posebnega prostora ali opreme. Spodbuja radosten pristop k vsakdanjemu življenju in reševanju vsakdanjih težav.

Tai Chi je najbolj učinkovit kot notranja borilna veščina in gibanje. Je meditacija v gibanju, ki odlično kombinira trde in mehke gibe, kar pomaga doseči koordinacijo, samokontrolo in ravnotežje. Tai Chi krepi um in duha ter uravnava centralni živčni sistem, kar je odlično za lajšanje stresa in za preventivo, primerna za ljudi vseh starosti.

Wu-Hao je eden izmed petih glavnih slogov Tai Chi, ki so danes priznani na Kitajskem. Predstavlja močan Tai Chi sistem za preventivo in zdravje.

Ta slog se osredotoča na subtilen, umirjen način gibanja z visokimi položaji in majhnimi koraki, kar spodbuja »metodo uma«: notranji fokus in zavedanje s koncentracijo na odpiranje in zapiranje (kai-he). Izvajanje zahteva predpripravo, zato se vsaka ura začne s kratko meditacijo, ogrevanjem in različnimi oblikami Qigonga za povečanje energije in odpiranje meridianov.

Wu-Hao slog je nadvse zanimiv, saj zahteva majhne gibe rok brez prečkanja telesa in poudarja obračanje na obe strani namesto koraka naprej. Slovi po tem, da je to najboljši slog za razvijanje “Qi”, saj se manj zanaša na fizično delovanje kot kateri koli drug slog. Izhaja iz borilnih slogov in je v osnovi bil specializiran za borbo, a je  nekaj posebnega prav zaradi veščine obračanja.

 

Wu-Hao je ustvaril gospod Wu Yu-Xiang v času dinastije Qing pod cesarjem Xiang Feng (1831-1861). Največkrat so ga imenovali kar Wu slog ali Hao slog. Gospod Wu Yu-Xiang (1812-1880), je bil učenjak, akademik, ki je združil Taiji izvajanja mojstra Chen Qing-Pinga in teorijo gospoda Wang Zhong-Yueja s študijem konfucijanstva, taoizma in Sun Tze umetnosti bojevanja. S tem znanjem je gospod Wu Yu-Xiang razvil osnovno Wu-Hao obliko in obliko 13 s kopjem (palico), 13 s sabljo in premikajoč-korak Potiskanja rok. Na osnovah teorij Wang Zhong-Yue je g. Wu nadaljeval z razvojem metode 13-tih torzo postavitev, analize teorije Taijiquana, enoten uvod v 13 položajev in Skrivnosti štirih besed. Na ta način je gospod Wu razvil in dokončal svoj nov Taijiquan sistem.

Njegov nečak Li Yi-Yu, ki je z njim intenzivno študiral, je nadalje razvil Skrivnost petih besed, Skrivne Taiji napade in številne druge koncepte. Ker sta se  Wu in Li osredotočila na teorije in vidike borilnih veščin svojega Tai Chi sistema  in še naprej marljivo študirala Konfucija, sta zavračala številne študente, ki so se želeli učiti novega sloga, in sta raje delovala v ozkem akademskem okolju, kjer so lahko sistem še naprej razvijali in nadgrajevali.

 

Gospod Hao Wei-Zheng (1842–1920) je bil tisti, ki je prvi populariziral ta sistem. Njegov prvi študent je bil poslovnež in slavni kitajsko-muslimanski učenjak Li Sheng-Duan, njegov drugi študent Sun-Lu Tang (1860-1933), ki je bil tedaj slavni učitelj Xingyi in Baqua, a je kasneje na osnovi Wu-Hao znanj postavil svoj slog Taijiquana, Sun slog.

Gospod Li Sheng-Duan (1888-1948) je aktivno poučeval Wu-Hao slog in imel številne študente na območju Xintai, kjer sta kasneje bila najbolj poznana g. Chen Gu-An in g. Wu Wen-Han. Oba sta bila mojstra učitelja g. Jimmyja Kokkhang Wonga.  Wu-Hao znanja smo v naši šoli sprejeli prav preko slednjega.

Wu Yu-Xiangov slog se razlikuje od Chen sloga (stari ali novi okvir) in od Yang sloga (velik ali mali okvir). Ko se je Wu Yu-Xiang naučil teh slogov, je ustvaril nov sistem, ki ponuja edinstvene točke: strnjene drže, počasne sproščene gibe in delo nog, ki strogo in jasno razlikuje prazno in trdno. Prsni koš in trebuh ostanejo nevtralni pri napredovanju, umikanju in obračanju, pri čemer se popolnoma zanašajo na notranje gibanje med praznim in trdnim za preoblikovanje in prevlado nad zunanjimi silami z “notranjim Qi-jem in skritim preoblikovanjem”.

— Gu Liuxin (1908-1991)

 

Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Wu_(Hao)-style_t%27ai_chi_ch%27uan

 

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!