Tai Chi slogi

466px-Yin_yang.svg

TAIJI QUAN – ZGODOVINA IN ZVRSTI

TaijiGury

Taijiquan je starodavna oblika gibalnih veščin. Nekateri navajajo, da je star okoli 400 let, drugi menijo, da je še veliko starejši, celo več kot 2000 let. Vsekakor so v Taijiquanu vidni vplivi učenj taoistov, budistov, konfucinistov, posebej učenja Menciusa (372 – 289 pr.n.št), četudi se o izvornosti Taijiquana v zapisih velikokrat omenja čas dinastije Sung (960-1279) in povezava z “nesmrtnim” taoističnim menihom Zhang Sanfengom (10.stol?-12.stol?). Od pisanih virov pa je največkrat kot izvor navajan “Epitaf Wang Zhengnana”(1669), ki ga je sestavil Huang Zongxi (1610-1695), in ki Taijiquan omenja kot borilno veščino.

Vsekakor je še veliko “neznanega” v zgodovini Taijiquana, ker je obstoječih izvornih pismenih virov zelo malo. In sploh je težko opredeliti izvornost, saj se je tisošletja večino znanja predajalo po ustni tradiciji, direktno od učitelja na učenca. In vsak učitelj je v času podajanja znanja imel možnost popravljanj in dodajanj glede na lastne sposobnosti in glede na učenčeve sposobnosti. Pri tem je potrebno upoštevati tudi pisarjeve “nejasne zapise” in v zadnjih 100 letih “nerodne” prevode iz kitajščine v druge jezike.

Tisti, ki izvornost Taijiquana vežejo na Zhang Sanfeng-a, postavljajo izvor Taijiquana na Wudang planine, ki so vsekakor vezane na šaolinske borilne veščine. Vendar so Taijiquan stoletja gojili in razvijali tudi v drugih predelih “širše” Kitajske. Danes se Taijiquan poučuje in vadi vsepovsod po svetu. V zadnjih 20 letih se ga vadi tudi izven skupnosti, društev, po bolnicah, po šolah, zavodih … kot prijetno in učinkovito gibanje za ohranjanje zdravja, kot učinkovita podporna tehnika rekonvalescence, kot meditacija v gibanju in kot borilno veščina.

yangtuishou

Danes na svetu obstaja več sto slogov Taijiquana (Tai chi chuan, Tai či). In vsak začetnik se upravičeno vpraša, kakšen slog bo njemu najbolj ustrezal? In vsakdo si želi najboljšega ali najbolj izvornega.

Vsi slogi Taijiquana so dobri. Vsakdo od nas si mora najti sebi primernega, ker noben slog ni “univerzalen” oziroma primeren za vsakogar ali kot podpora vsem našim tegobam.

 

Najpogosteje se po svetu omenja in poučuje  5 slogov taijiquana in njihovih oblik:

– Chen Tai Chi Chuan od mojstra Chen Wangting
– Yang Tai Chi Chuan od mojstra Yang Lu-ch’an
– Sun Tai Chi Chuan od mojstra Sun Lu-t’ang
– Wu Hao Tai Chi Chuan od mojstra Wu Yu-hsiang
– Wu Tai Chi Chuan od mojstrov Wu Ch’uan-yü in Wu Chien-ch’uan

Taijiquan se uvršča med tako imenovane “notranje” sloge kitajskih borilnih veščin za katere je značilen in pomemben razvoj notranje energije Qi s pomočjo specialnih energijskih vaj, ki jih danes poznamo kot Qigong. Tako velja, da kvalitetenega  Taijiquana ni brez sistematičnega treninga Qigonga, ki je matična veščina in  ključna za učinkovitost vseh notranjih slogov.

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!