TAIJI SHEN GONG

Li Junfeng in Li Jing izvajata Sheng Zhen Gong

Taiji Shen Gong predstavlja izvorno obliko Taijiquana (Tai Chi Chuan). V srži je stari Qigong sistem sestavljen iz treh sklopov, ki predstavljajo starodavno daoistično idejo trojstva in mitološko ponazoritev stvaritva: Neba, Narave, Človeštva.

To trojstvo zelo enostavno ponazarja filozofsko idejo, ki je najbolje opredeljena v znanem delu klasikov daoizma Dao De Jing (Tao Te Ching). Na preprost način predstavi bistvo trojstva, gibanja in transformacije, ki ga zasledimo v verzu:

“Človeštvo sledi zemlji,

zemlja sledi nebu,

nebo sledi Dao-u

in Dao sledi naravnemu.”

Taka ponazoritev kaže na težnjo, da naj se spodbuja ljudi, da živijo na način, ki jih zbližuje z ritmi narave. Dao predstavlja pot ali način, kako se osredotoči na predvidevanje posledic, ki so vezana  na naš odnos do naravnega in uči ustrezno izbrati. Pri tem je povdarjena spontanost gibanja, ki jo izvajanje forme Taiji-Shen Gong goji.

 

Taiji Shen Gong se je razvil v času tretje generacije dinastije Yuan (1300–1368) na temeljih poglobljenih znanj mojstra Yuan Zhonga. Po mojstrovem mnenju zaporedje slik prikazuje zgodovino univerzuma. Z rednim izvajanjem Taiji Shen Gong se pride v globok stik z naravo, se jo razume in začne spoštovati, kar povzroči poglobljeno dojemanje naravnega v nas samih.

Li Jing izvaja Sheng Zhen Gong

Kot pojasnjuje mojster Li Jun Feng: “Z izvajanjem te forme se da spontano spojiti z naravo in preko transformacij Yin-Yang se zdravje začne bolje graditi in postavljati.”

Taiji Shen Gong gibi nosijo nek poseben pridih in zahtevajo spontan naraven zagon in ritem. Gibi rok in premiki nog so usklajeni z dihanjem in  delovanjem trupa. Premiki so včasih sunkoviti, včasih zelo počasni, a vendar ritmični in celostno skladni.

 

Forma se odvija po točno zahtevanem obrazcu. Redno izvajanje ne krepi samo zdravja, temveč izvajalca tudi vodi v harmoničen odnos samim-s-saboj.

Posnetek forme, ki jo izvaja mojster Li Jun Feng , si lahko ogledate na tej povezavi 

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!