YANG

466px-Yin_yang.svg

 YANG  TAIJI QUAN

Na Kitajskem se izvaja več kot 300 različnih slogov borilnih veščin. Pri tem obstajata dva sistema: nyangtuishouotranji in zunanji. Notranji sistem vključuje sloge kot so: Tai Chi, Sheng-I in Pa-Qua in daje povdarek predvsem na stabilnost in smiselni omejenost pri skokih in udarcih. Zunanji sistem vključuje ShaoLin, Long Fist, Southern Fist in druge podobne sloge, ki dajejo povdarek na linearnem gibanju, kjer dihanje kombinirajo z zvoki, močjo, hitrostjo in trdim izvajanjem udarcev in skokov.

Obstaja več različnih oblik ali družinskih vej Taiji Chuana (kratko Tai Chi-ja). Najpogosteje se navaja, da vsi izvirajo iz Chen družinske veje, ki se je v vasi Chen uril kot veščina, ki utrjuje moč, ravnotežje, fleksibilnost in hitrost. Sčasoma se je ta veščina preoblikovala v mehkejšo, počasnejšo in bolj nežno izvajanje, ki jo lahko izvajajo ljudje vseh starosti, predvsem za ohranjanje zdravja v pozno starost.

Yang slog je izmed vseh Tai chi oblik najbolj priljubljen. Postavil ga je v začetku 19.stoletja Yang Lu-Chan (1799-1872), ki je od mladih nog gojil borilne veščine in študiral s številnimi znani mojstri. Nekega dne ga je premagal borec iz vasi Chen. Yang Lu-Chan je bil tako navdušen nad svojim nasprotnikom in nad njegovim neobičajnim načinom borbe in spiralnega gibanja, da se je odločil naučiti se te umetnosti gibanja. Pretvarjal se je, da je berač in se od lakote zgrudil pri vhodnem portalu v vas Chen. Rešili so ga in sprejeli za služabnika v Chen gospodinjstvo. Yang Lu-Chan je skrivoma opazoval učenje borilnih veščin in jih ponoči ponavljal in pilil. Ko so ga čez čas odkrili, je bil obsojen na smrt, vendar ga je starosta rešil, ker je bil navdušen nad njegovim spretnim in nekako drugačnim premikanjem. Starosta Chen ga je sprejel za svojega učenca. Čez leta je Yang Lu-Chan zapustil vas in po Kitajski učil svojo umetnost. Bil je spoštovan in imenovali so ga “nepremagljivi Yang”. Takrat se je postavil njegov slog. Poučeval je večje število ljudi, tudi člane cesarskega dvora. Yangov slog je značilen po nežnem, elegantnem in počasnejšem premikanju, ki je lažje za učenje in poučevanje in podpira zdravje. Zato je ta slog postal precej bolj priljubljen od ostalih Tai chi oblik in njegov sloves se je širil tudi izven meja Kitajske. Je prvi od slogov, ki se je razširil na zahod. Danes ga gojijo in se ga poučuje v vseh končkih sveta. Ocenjujejo, da ga vadi več kot 300 milijonov oseb. V medicinskih raziskavah je potrjena njegova dobrobitnost pri številnih kroničnih boleznih, še posebej pri diabetesu in artritisu ter pri obvladovanju stresnih stanj.

 

YANG 24

Leta 1956 je kitajska športna komisija sestavila poenostavljeno formo imenovano Yang 24 ali Standardno Pekinško formo. Želja je bila sestaviti tako obliko, ki bi jo lahko izvajalo čimveč ljudi in ki bi bila po dolžini primernejša za današnji hiter-tempo življenja. 24 slik izhaja iz tradicionalnega Yang Taijiquan sloga, ki so se s številnimi dejavniki pokazali kot ugodni gibi, premiki za ohranjanje vitalnosti in zdravja. Četudi je zaporedje 24 postavitev poenostavljena različica dolge oblike, je v vsakem smislu še vedno “tradicionalno” zaporedje z originalnimi borilnimi aplikacijami.

YANG 6

Dr Paul Lam (roj.1947) je družinski zdravnik in tai chi učitelj s 40-letno prakso, ki je svoje življenje popolnoma posvetil promociji Tai chi-ja za zdravje in boljše okrevanje. Združil je svoje znanje klasične medicine, izvajanje Tai Chi in športno-terapevtskega treninga. Do leta 2016 je v svojih programih imel preko 8 milijonov oseb. Še vedno poučuje in ima delavnice v več državah sveta, usposablja učitelje in sodeluje v razskavah zdravstvenih koristi Tai Chi in Qigong-a. Postavil je skrajšano verzijo Yang 6, ki je nadvse primerna za popolne začetnike in za osebe z zdravstvenimi težavami.

Cheng Man-ch’ing 37-Yang

Cheng Man-ch’ing (Zheng Manqing 1902 – 1975) je izjemna osebnost v svetu Tai chi-ja. Poznan je z vzdevkom Profesor, saj je poleg poučevanja na kolidžu bil tudi “Mojster petih odličnosti”. Bil je usposobljen v kitajski medicini, eminenca v t’ai chi ch’uanu in mojster v treh umetnostih: kaligrafiji, slikarstvu in poeziji. Zaradi tega je povsod poznan kot “profesor Cheng”. Tai chi-ja in borilnih spretnosti se je učil pri eminenci  in dediču originalnega Chen sloga Yang Cheng-fu (1883–1936).

Cheng Man-ch’ing je dostojno prenašal vsa ta znanja; poučeval je obsežno in oblikoval je skupine novih učiteljev, ki Tai chi poučujejo še danes. Cheng Man-ch’ing je morda najbolj poznan kot tai chi osebnost izven Kitajske in obenem po tem, da je znatno skrajšal in poenostavil tradicionalne oblike, ki jih je Yang Cheng-fu učil.

Nadvse je poznana Cheng Man-Ch’ingova forma 37, ki je po zahtevnosti in kvaliteti dandanes enakovredna formi Yang Cheng-Fu 108 postavitev in ki se na napredni stopnji poučuje skupaj z ostalimi oblikami, ki se izvajajo s sabljami, palicami ali pahljačo.

 

 

***

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!