TAI CHI

466px-Yin_yang.svg

 TAIJIQUAN  (poenostavljeno: TAI CHI)

 KAJ JE TAIJIQUAN?

Zaradi navajanj različnih zgodovinskih izvorov se v literaturi Taijiquan opisuje kot borilno veščino in obenem tudi kot zdravilno sproščujočo tehniko z več ločenih gibov in položajev telesa, ki se sproščeno izvajajo v točno določenem ritmičnem zaporedju.
Počasno premikanje, ritmično zaporedje in drsenje iz enega položaja v drugi položaj je vidna značilnost Taijiquana. Umirjen um, osredotočenje zbiranje energije in tekoče sproščeno premikanje mu je dalo novodobno ime “Meditacija v gibanju”.

V dostopni literaturi se za Taijiquan uporabljajo naslednji sinonimi: Taijiquan (bere se: tai či) piše se: taijiquan, taiji, taichi, taichi quan, taichi chuan, taj či, tai či čuan.

77Taijiquan ali skrajšano Tai či je starodavna kitajska veščina jačanja življenske energije, pot modrosti in dolgovečnosti, enostavna pot usklajevanja uma/telesa in hkrati zelo učinkovita borilna veščina. Večina nepoznavalcev dobi pri opazovanju nekoga, ki izvaja Tai či vtis, da gre samo za nekakšno veščino gibanja, ki spominja na balet, vendar je tako videti samo na zunaj. Pomemben del, ki je očem neviden se dogaja znotraj in je povezan z osredotočanjem pozornosti in vodenjem energije. Tai či je v resnici manj fizična veščina in bolj stanje nekakšne celovite telesne budnosti in pozornosti, um in telo sta v stanju sproščene pozornosti in se odzivata spontano.

Stres, ki je naš sovražnik številka ena za zdravje, na Kitajskem enačijo z neravnotežjem in neravnovesjem. Zavedajo se, da naraščajoča in stalna napetost v človeku vodi v bolezen. Za odpravo stresa, doseganje sprostitve in ravnotežja uma – telesa uporabljajo v novejšem času tudi Taijiquan, ki je eden izmed zakladov kitajske zgodovine in se je kot učinkovita oblika sprostilne in samo-zdravilne gibalne zvrsti razširil po vsem svetu.

 KAJ POUČUJEMO?   

V naši Taijiquan in Qigong šoli Notranje moči poučujemo predvsem sprostilno – meditativni vidik s povdarkom na razvoju notranje energije.  Gojimo tradicionalen način posredovanja znanja, za katerega je značilna postopnost, ponavljanje, temeljitost in jasna razlaga.

Ob rednem celoletnem izvajanju in učenju organiziramo tudi tematska predavanja in krajše vikend tečaje ali delavnice.

Pri vseh naših oblikah učenja se začetnikom sprva podaja osnove za izvajanje Qigonga (Či gong), nato se postopoma preide na izvajanja osnovnih postavitev za Taijiquan (Tai či).

Gojimo Yang stil in Sun stil krajših sklopov, ki prinašajo vse dobrobiti Taijiquana, a jih je lažje osvojiti in hitreje lahko začutimo ter vzpostavimo pretok vitalnih energij v telesu.

Učimo se:

ZAČETNA STOPNJA:

– temeljni principi

– elementarna forma Taijiquan

– Sun forma – enostaven zdravilni Taijiquan

– osnovna forma Sheng Zhen Meditation

NADALJEVALNA STOPNJA:

– naprednejši principi

– poglobljeno izvajanje

– uporaba posameznih Taijiquan položajev za preprečevanje in lajšanje bolezenskih težav

– potiskanje rok in navijnje svile

– izvorni qigong/taiji za razvoj notranje energije

– forme Sun in Wu Hao (enostavna in razširjena)

– nadaljevalna forma Sheng Zhen Meditation

NAPREDNA STOPNJA:

– 5 sprostinih vaj mojstra Huanga

– forma Yang Cheng Man-ch’ing 37 Taijiquan

– napredni qigong

– Taijiquan kombinirana forma 48

– Taijiquan Hunyuan forma 24

– Taiji Shen Gong

– Wu Hao Tai Chi, Sun Tai Chi

– Lohan Qigong

– napredna oblika zvajanja Sheng Zhen Meditation

 

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!