WU XING

WU XING QIGONG – 5 elementov

heaven earth enery

Teorija petih elementov je poleg Yin-Yang teorije ena od glavnih sistemov znotraj tradicionalne kitajske medicine, ki upošteva temeljne principe stare daoistične filozofije. Pogosto jo imenujejo tudi teorija petih faz, saj ponazarja faze nastajanja, gibanja, transformacije v pretokih qi-ja. Pri tradicionalni kitajski medicine si zdravnik z njo pomaga pri ugotavljanju vzroka določenih bolezni in pri povezovanju znakov ali simptomov posameznih organov . Faze petih elementov pojasnjujejo procese, ki se pojavljajo v telesu v različnih fazah bolezni in zdravljenja in na ta način zdravnik aktivno spremlja, kako se telo odziva na zdravljenje.

Zdravljenje tradicionalne kitajske medicine obsega akupunturo, dietetiko, zeliščarstvo/pripravke, akupresuro, tui-na terapevtsko masažo in medicinski qigong. Vsaka od teh področji poleg drugega znanja upošteva tudi določila in principe Yin-Yang in 5 faz. Teorija petih elementov/faz pa ni uporabna samo v tradicionalni kitajski medicini, temveč tudi v vseh zvrsteh umetnosti, ne samo gibanja, temveč tudi v literature, poeziji, slikarstvu, arhitekturi, urejanju krajine, v kulinariki in številnih mojsterstev, ki so vse vezane na staro kitajsko metafiziko, ki je danes na zahodu poznana predvsem preko kitajske astrologije (BaZi), fengšuja, branje dlani in obraza ter gibalih tehnik.

Po osnovah teorije petih faz sta najbolj poznana dva pomembna cikla: ustvarjalni in nadzorni cikel. Čeprav tradicionalna kitajska medicina pozna in pri zdravljenju upošteva tudi bolj kompleksna pravila, se pri samozdravljenju najbolj upošteva prav ta dva.

Pri ustvarjalnem ciklu vsak element v zaporedju hrani naslednji element. Elementi ustvarjalnega cikla si sledijo v zaporedju: LES (木) – OGENJ (火) – ZEMLJA (土) – KOVINA (金) – VODA (水) – LES (木) …

Pri nadzornem ciklu je zaporedje elementov sledeče: LES (木) – ZEMLJA (土) – VODA (水) – OGENJ (火) – KOVINA (金) – LES (木) …

Vsak od 5 elementov je pomemben za vzpostavitev ravnotežja in ravnovesja v telo ali v okolje, v katerem živimo. Noben element ne sme manjkati. Noben element ne sme nadvladati drugega. Ko so elementi harmonično razporejeni, se telo/okolje postavi v naravno stanje s kvalitetnim Qi-jem.

To omogoča zdrave pretoke in kvalitetne procese, posredno pa postavlja trdno zdravje in stabilna čustva ter misli.

V NAŠI ŠOLI POUČUJEMO IN IZVAJAMO VEČ RAZLIČNIH TAIJI SKLOPOV  KOT MANJŠE FORME

Forma DINAMIČN QIGONG 5 ELEMENTOV – TAIJI (beri: tajđi)

Je kratka forma, ki se jo lahko naučimo v kratkem času. Za kvaliteten pretok je potrebno sklop vaj izvajati v pravilnem zaporedju ustvarjalnega cikla in paziti na enakomerno, tekoče gibanje. Voda hrani les, les hrani ogenj, ogenj hrani zemljo, zemlja hrani kovino, kovina hrani vodo. Zemlja v tem ciklu predstavlja tudi center gibanja, naše osredotočeno telo. Ostali 4 elementi pa predstavljajo tudi smeri gibanja: voda – na dol, les – na gor, ogenj – na stran (levo in desno), kovina – na diagonalen krog, ki čvrsti sredino.

Forma STATIČNI QIGONG 5 elementov

Spada v krog vaj zelo primerne za začetnike. Pet zaporednih vaj se vedno izvaja v ustreznem zaporedju prizemljanja: zemlja-kovina-voda-les-ogenj. Pri tem je zemlja – center, kovina – stiskanje z dlanmi, voda – dlani v mudra na dol, les – dlani v krožnimi potegi, ogenj – dlani v mudra na stran.

Forma DINAMIČNI QIGONG 5 elementov

Je sklop 5 vaj, ki se jih izvaja v položaju nog “jezdeca naprej”. Vaje se izvajajo v zaporedju: voda-les-ogenj-zemlja-kovina.  Premikamo roke in telo, s prestavljanjem teže. Na ta način masiramo tudi na noter.

Forma DIH VITALNOSTI

Dihalni qigong petih elementov je sistem vaj, ki uči veščine, kako poglobiti dihanje, kar poveča kapaciteto pljuč. Znano je, da povečana vitalna kapaciteta pljuč botruje krepkemu zdravju in krepi imunski sistem. Medicinske študije kažejo, da večina ljudi uporablja le eno šestino svoje dihalne kapacitete.

Dihalne vaje petih elementov se da naučiti dokaj hitro. Uvrščajo se v  zvrst vaj, ki se imenujejo qigong petih elementov. Ta zvrst  slovi po zdravilnih učinkih na celostni ravni, krepi pet najpomembnejših organov: pljuča, jetra, ledvici, srce in vranico. Uskladi in uravnovesi pet tipov energij, ki jih po tradicionalni kitajski medicini mora imeti v ravnotežju vsakdo, če hoče biti zdrav in se počutiti dobro. Povezovanje z zdravilnimi energijami narave in odpiranje meridianov (energijskih poti) do pomembnih notranjih organov sproži samozdravilne procese v telesu. Viden učinek: povečana vitalna kapaciteta pljuč. Učimo se je na delavnici.

Forme 5 elementov – delo z notranjo energijo NEI GONG

Te forme spadajo v sklop naprednejših sklopov vaj, saj zahtevajo veliko osredotočenosti, koordinacijske sposobnosti in zavedanje telesa v prostoru. Učimo se jih na delavnicah.

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!