ShiBaShi

Tai Chi Qigong Shibashi

Shi-ba-shi pomeni 18 oblik oziroma 18 slik gibov. To Qigong obliko je leta 1979 postavil priznani profesor Lin Housheng, nekdanji direktor šanghajskega raziskovalnega Qigong inštituta Qigong, ki deluje pod Šanghajsko univerzo  tradicionalne kitajske medicine. Shibashi združuje lepoto Taiji gibov (Tai Chi) z zdravilnim učinkom Qigonga in meditacije. Je veliko bolj enostaven kot Tai Chi, a zahteva se, da tekoče izvedeni gibi  sledijo dihanju in ustvarjajo pomirjujoč občutek, ki teče skozi telo. Um naj bo sproščen, ko se opazuje izvajanje giba z refleksijo, ki jo navdihne ime posameznega giba, na primer »odpiranje prsnega koša«, »premikanje mavrice«, »potiskanje valov«. Ko se Qigong izvaja na ta način, zelo sprosti in napolni z energijo v manj kot 20 minutah.

Tai Chi Qigong Shibashi se poučuje na kitajski medicinski univerzi. Razvija vitalnost in dolgoživost pri zdravih ljudeh, zato se ga srčno priporoča ljudem s hipertenzijo, pljučnimi boleznimi, prebavnimi težavami, bolečinami v hrbtu itd. Uporablja se tudi za podporo bolnikom pri zdravljenju raka.

Tai Chi Qigong Shibashi kot redno izvajanje in zdravo gibanje promovirajo na državni ravni v Indoneziji, Maleziji, Singapurju in na Tajskem. Leta 1991 je Program Združenih narodov za razvoj priporočil promocijo Tai Chi Qigong Shibashi po vsem svetu.

Izmed enostavnih Qigong sistemov je Tai Chi Qigong Shibashi daleč najbolj popoln in učinkovit. Sistem v osnovi sestavlja 8 bazičnih oblik, ki so bile uformljene v času med 1979 in 2010. Ker izgleda zelo preprosto in kar preveč enostavno, se kaj rado spregleda subtilen notranji razvoj, ki ga zagotavlja. Marsikdo, ki išče tehnike za razvoj notranje energije, ga prav zaradi te enostavnosti zanemarja ali spregleda. Žal!

S poglobljenim izvanajem ta enostaven Qigong lahko postane nadvse močno orodje, ki sproži številne različice energijskih gibanj v telesu, zato se ga v TKM krogih nadvse priporoča.

Osnovna načela 18. slik Tai Chi Qigonga, ki jih upoštevamo, da iz izvajanja pridobimo čimvečje koristi.

Telo

 • Celotno telo se vedno premika skupaj, počasi, povezano in usklajeno.
 • Gibi rok vodijo pretok Qi-ja skozi telo.
 • Vsako gibanje kroži Qi skozi makrokozmično orbito (12 osnovnih in 8 posebnih meridianov)
 • Glava in oči nežno sledijo premikom rok.

Dihanje

 • Vdih je skozi nos, nežen izdih je skozi usta.
 • Dihanje je mehko, globoko in neprekinjeno.
 • Dihanje daje ritem, telesni gibi mu sledijo. Diha se ne zadržuje.
 • Na začetni stopnji se uporablja naravno dihanje. Kasneje se bo avtomatično zaradi številnih ponovitev razvilo dihanje celotnega telesa.

Um/meditacija

 • Um je bodisi v »stanju spokojnosti« bodisi ustvarja sliko, povezano z vsakim gibom
 • Um opazuje kroženje Qi-ja, vendar ga ne vodi
 • Gibe in premike se izvaja z veseljem. Če se pojavi preveč čustven občutek ali trenutek slabosti, si vzamemo kratko pavzo, minutko ali dve, da se umirimo, nato nadaljujemo z izvajanjem.

 

Za razvoj in vključitev vseh teh načel bo potreben čas. Z rednim ponavljanje in izvajanjem se bodo načela vpletla v gibe, ki nam bodo postali nadvse vsakdanji. Qigong obrazec slike je samo orodje za vključitev teh načel v vsakdanje življenje, v vsakodnevno gibanje. Ko se gibi integrirajo, naše življenje postane ena prava oblika Qigonga.

Shibashi se uči v različnih stopnjah po nivojih: 1, 2, 3.

Shibashi 1 je osnovna stopnja, kjer se preko številnih ponovitev nauči krožiti Qi po telesu. Preko izvanj se odkrije glavna gibala Qi-ja: dvigovanje in popuščanje, vstopanje in izstopanje, širjenje in zgoščevanje. Ta prvi sklop je bil zasnovan zato, da nam nudi učinkovito orodje za izboljšanje lastnega zdravja in dobrega počutja ter postavi osnove za začetek transformacijske poti. Pri tem vsak gib pomaga pri procesu zdravljenja krvnega tlaka, prebave, dihanja, fizične bolečine, mobilnosti, stresa, razpoloženja in čustev in podobno.

Nežni gibi in njihovo ponavljanje zagotavljajo podroben učni okvir za odkrivanje, razvoj in integracijo koncepta, kot so:

 • Gibanje s celim telesom.
 • Trebušno, prsno in celotno dihanje.
 • Spodnji, srednji in zgornji DanTian.
 • Integracija treh prilagoditev (drža, dihanje, meditacija) v eno.
 • Vstop v stanje Umirjenosti (Rujing).

V celotni obliki se vsako gibanje med seboj podpira in gradi na prejšnjem. Torej, Shibashi na ta način predstavlja girlando gibov, ki preko ustreznega zaporedja izvedenega okrepi neko šibkost, ker jo integrira med celoto. Zato se trudimo, da so prehodi iz slike v sliko tekoči in brez prekinjanja.

Shibashi 1 predstavlja bazo, ki zahteva veliko število tekočih ponavljanj, da se lahko začutili kroženje Qi-ja v telesu. Ko se to doseže in resnično čutimo pretok Qi-ja, lahko nadaljujemo in se začnemo učiti Shibashi 2.

 

Ta druga oblika 18-tih gibov nauči, kako se povezati z zemeljsko energijo in ji pustiti, da napolni celo telo. Ta oblika je nekoliko bolj fizično zahtevna v primerjavi s prvim sklopom, ki je bolj enostaven in naravno ritmičen.  S špogostim ponavljanjem in izvajanjem slik drugega sklopa se pojavi občutek zaznave, kako se energija zemlje dviguje v telesu skozi intenzivnejše upogibanje nog in večji prenos teže med gibi. To zemeljsko energijo bodo črpale noge, ki jo bodo nato  usmerjale skozi telo preko pasu in izražale z gibanjem rok ter jo učinkovito krožile po vseh pregibih in  meridianih.

Z uporabo veščin, ki so se razvile pri Shibashi 1, se v drugem sklopu lahko poglobi lastno razumevanje telesa in njegovega odnosa do Zemlje in okolja. Ta set pomaga poglobiti tudi razumevanje prvega niza in omogoča, da se vključijo nove plasti zaznav na že poznanem.

 

Shibashi 3 je specialen sklop, ki je namenjem predvsem zdravnikom in študentom za pomoč in podporo pri boju s  specifično boleznijo. Poleg spretnosti, ki sta jih razvila sklop 1 in sklop 2, se tretji sklop osredotoča na razvijanje povezave z nebom, s čimer se zaključi zanka “Človek stoji med nebom in zemljo v interaciji energij”.

Gibi tega kompleta razvijejo močnejšo povezavo z energijami neba, kar omogoča, da te gladko stečejo skozi telo in prodrejo globoko v Zemljo. Ko se vzpostavi osrednja os kroženja Qi, bo preprosto dejanje sproščanja telesa aktiviralo  povezavo nebo-zemlja, kar predstavlja prvi korak za vstop v globljo raven Qigong izvajanja.

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!