LOHAN -animal form

LOHAN QIGONG –  ANIMAL FORM  – 18 slik

oscar muñoz galeano 1

Oscar Muñoz Galeano- formaLohan Animal

KAJ JE LOHAN Qigong

Lohan Qigong je eden izmed najstarejših oblik zen-budističnega qigonga, ki so ga stoletja gojili in ohranjali v šaolinskih krogih.

Izvor Lohan Qigonga ni popolnoma razjasnen in obstaja več različic in zgodb o tem, kako je nastal. Številni virih navajajo legendo Bodhidharme, ustanovitelja Zen Budizma, ki je na Kitajsko prišel koncem dinastije Song. Po legendi naj bi leta 495 iz Indije prišel v Guangzhou (Kitajska) tamilski menih Ba Tuo, imenovan Bodhidharma, nadvse spoštovan in vešč zdravilec in borec, ki se je držal tradicije Mahajane. Poučeval je po južnih in severnih provincah Kitajske, vendar ni znano, koliko učencev je nadaljevalo njegovo delo. Drugi navajajo, da je Lohan Qigong starejši, star vsaj 2500 let in da je v osnovi daoistično urjenje, ki pa je kasneje dobivala primesi in tehnike, ki so na Kitajsko prihajale iz Indije, kar Lohan izvajanje plemeniti. Žal nič od tega ni možno potrditi s pismenimi viri, ker so se šaolinske skrivnosti tisočletja prenašale izključno ustno in znotraj samostanskega obzidja, kot hudo varovana skrivnost.

Dokazano pa obstaja dokumentiran zapis Lohan Qigong iz začetka 19.stoletja, imenovan tudi kit. Luohan ali sanskrt. Arhat Qigong, ko je star šaolinski menih Choy Fook, privrženec Chan (Zen) Budizma poučeval Chan Heung-a, znanega Kung-fu Mojstra. Chan Heung je med drugim o Lohan Qigong-u zabeležil, da je Choy Fook “v šaolinskem templju poučeval Mojstrove (Bodhidharmine) vaje, ki boljšajo zdravje, jačajo moč in fleksibilnost ter čvrstijo notranjo moč s poglobljeno meditacijo”. Kakorkoli že, Chan Heung je Lohan Qigong poučeval in dokumentirano populariziral to zvrst. Iz njegovih časov je znano, da je Lohan Qigong set vaj, ki tvorijo osnovo naprednejšim oblikam šaolinskega qongfu-ja (kung-fu), ki se ga v šaolinskih samostanih poučuje že vsaj 1500 let.

Chan Heung je leta 1836 ustanovil šolo Kung-fu-ja in od takrat dalje je 18 Lohan Qigong postal del učenja notranjega Kung-fu sistema. Ta sistem vsebuje 4 nivoje:

– osnovni nivo: lohan kung – 18 vaj Animal form

– nadaljevalni nivo: siu lohan

– napredni nivo: da lohan

– meditacija: wu-chi

LOHAN QIGONG – set 18 vaj – Animal form (živalski položaji)
oscar muñoz galeano 2

Oscar Muñoz Galeano -forma Lohan Animal

Lohan Qigong vsebuje 173 gibov, ki ponazarjajo različne postavitve živali, kot so zmaj, tiger, leopard, kača, žerjav …

Imena živali kažejo na starodaven izvor, morda celo šamanskega ali animističnega porekla, ko so posnemali živalsko gibanje in kretnje z namenom dojemanja živalskega duha, za spretnost lova in samozdravljenje.

Simbolika živalskih kretenj pove, da premiki Zmaja kutivirajo duha (shen), da gibanje tigra trenira mišice in utrjuje kosti, pozicija leoparda jača moč in vigor, kačji položaji aktivirajo življenske moči (qi), žerjav zbira essence (jing) …

Po šaolinskem Lohan sistemu štirih nivojev osnovni “lohan qigong” imenujejo tudi 18 vaj za notranje kultiviranje “3 zakladov”: Qi (vitalne energije), jing (esence) in shen (duha). Lohan qigong se v ta namen uporablja najbolj za kultivacijo qi-ja, saj posebno pozornost polaga na odpiranju in zapiranju, na raztezanju in ovijanju … to je gibalu yang-yin, kar povzroča ekstremno cirkulacijo qi-ja.

Posebnost Lohan Qigong-a je, da so vaje istočasno dinamične in sproščene, da obenem poživljajo, čvrstijo, pa tudi umirjajo in meditativno prizemljujejo, kar ga dela drugačnega od drugih qigongov. Set vaj namreč na nek način združuje značilnosti daoističnih tradicionalnih setov “dao yin” vaj in indijskih yoga asan ter upošteva principe filozofije Chan (=Zen) za dosego samodiscipline duha. Zaradi teh lastnosti LohanQigong ni samo set vaj, temveč posebna veja, zvrst Qigonga, ki ga nekateri laično imenujejo kar šaolinski zdravilni qigong.

Vsaka vaja v setu je narejena tako, da istočasno aktivira in vnaša, skladišči ter obenem čisti pretok Qi-ja po meridianih. Ugodni učinki tega se kažejo v ohranjaju zdravja, krepkosti in tudi gojenja kreposti, saj pretok ne jača samo notranjih organov, temveč čvrsti celo telo, tudi um. Lohan Qigong se na ta način uvršča med tiste sete vaj, ki so nadvse priporočljivi za preventivno ohranjanje čvrstega zdravja in gojenje sproščene naravnanosti do življenja nasploh.

Ker je Lohan Qigong star vsaj 1500 let, je popolnoma logično, da je v tem času doživel številne različice, ki se danes ohranjajo in vadijo po svetu. Te različice Lohan Qigong-a ne delajo “mističnega” ali “težavnega”, temveč ga bogatijo.

Nekateri šaolinski učitelji pravijo, da je “avtentični Lohan Qigong deblo, ki se je s starostjo sesedlo v čvrste korenine in pognalo številne trdne in razvejane veje, ki še dandanes dobro rodijo”. 

            Navodila mojstrov za izvajanje Lohan Qigonga:

 – sklope vaj se izvaja počasi, podobno kot pri taijiquan-u

– razteguje se do lastne zmogljivosti – dih se ne zadržuje – večinoma se diha normalno, z lastnim tempom

– “gibanje telesa se spaja z dihanjem”; to pomeni, da se ob vdihu telo rahlo zvije in potegne vase, na noter in da se z izdihom rahlo raztegne, iztegne na ven

– pot dihanja se vizualizira po principih qigong spremljanja toka energij po notranjih poteh

– nadzor dihanja je obvezen samo tam, kjer je navedeno v tekstu

V naši šoli se učimo in izvajamo Lohan Qigong – animal form 18 slik na nadaljevalni in napredni stopnji

in to znanje izpopolnjujemo pri Oscar Muñoz Galeanu.

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!