QIGONG

QIGONG  (CHI KUNG, ČI GONG)

Qigong je ime za tradicionalne vaje Orienta za zdravje in vitalnost. 

Vsebujejo telesne drže, tekoče kretnje, sprostilno dihanje in usmerjanje pozornosti.

Qigong (chi kung) je več kot 3000 let staro vedenje in znanje, kako razviti in uporabljati Qi (življenjsko energijo) v telesu.

V starodavni Kitajski so daoistični, taoistični in budistični menihi raziskovali in razvijali veščine krepitve zdravja, doseganja dolgoživosti in duhovnega razvoja. Danes vse te veščine poznamo pod imenom Qigong, kar v prevodu pomeni »delo z notranjo energijo«.

Qigong nas uči, kako skupaj uporabljati telo, um in duha, da odpravimo energijske blokade in uravnotežimo Yin in Yang v telesu.

Po kitajski tradicionalni medicini so bolezni samo pokazatelji neravnotežja Qi energije. V telesu imamo številne energijske kanale, najpomembnejši so: dvanajst glavnih in osem pomožnih energijskih kanalov. Glavni kanali prenašajo energijo povsod tja, kjer je v telesu potrebna. Višek energije se iz glavnih energijskih kanalov prenaša v pomožne. Telo prerazporedi energijo iz pomožnih kanalov, ko se glavni izpraznijo. Blokade v kateremkoli delu telesa ali meridianu onemogočijo pretok energije do vseh pomembnih organov in delov telesa. Na ta način se delovanje telesa upočasni ali celo zaustavi. Takrat se počutimo slabo ali celo zbolimo.

Če hočemo priti nazaj v stanje dobrega počutja in zdravja, moramo te blokade odpraviti in kanale odpreti. Z izvajanjem Qigonga in Taijiquana, ki je zahtevnejša gibalna različica Qigonga-a, povrnemo ravnotežje Yin in Yanga v telesu. Qigong je naraven  in preventiven način, kako skrbimo za zdravje telesa, duše in duha, in na ta način na nas učinkuje celostno.

Qigong je starodaven gibalni način, s pomočjo katerega celostno vplivamo na vse ravni naše osebnosti: duhovno, mentalno, čustveno in telesno. Bolezni se praviloma začnejo na Yin energijskem nivoju, ki je bolj povezan z našo duševnostjo in umom. S tem, ko se pojavijo Yin blokade v telesu in začnejo naraščati,  čutimo to kot bolezensko stanje.

Redno izvajanje Qigonga nam prinaša dobro počutje, trdno zdravje in občutek vitalnosti, ki se kaže v presežku energije.

Višek pridobljene energije tako lahko po izbiri uporabljamo za področja, ki so nam pomembna: zdravje, delo, šport, osebnostni razvoj.

Pomankanje energije in blokade v telesu nam ne omogočajo izbire, saj se moramo bolj ukvarjati sami s seboj, ko ždimo v slabem počutju in z bolezenskimi težavami.

tcrandb_med

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!