O osebnostni prenovi

Kako izvesti osebnostno prenovo?

Enostavno je. Potrebno se je samo odločiti, kaj bi radi in odkriti, kaj nam preprečuje, da bi to dosegli.

Dovoli življenju lahkotno plesanje na robu časa.

(Rabindranath Tagore)

 

Cilj osebnostne prenove je, da se načrtno začne zavedati samouničujočih miselnih vzorcev, vedenj in sa se jih odstrani iz vsakdanjika. Celostna prenova se začne takrat, ko pri sebi sistematično začnemo preverjati 15 kritičnih pasti, v katere se običajno človek ujame in obtiči. Zato se v življenju v neprijetni situaciji začne verjeti, da iz nje ni izhoda. Seveda je to zelo enostavno reči, nekaj povsem drugega pa je, to v praksi izvesti.

Osebnostno prenovo se lahko doseže, ko smo iskreni v svojem iskanju in pripravljeni nadaljevati korak za korakom. Prvi korak, ki ga je potrebno storiti, je ugotovitev, kakšne narave so življenjske pasti, v katere smo ujeti. Ko nismo zadovoljni z življenjem, ki ga živimo, je potrebno preveriti, kaj pravzaprav ne deluje. Kritična točka pri tem je sposobnost izbirati modro med realnim in nerealnim vedenjem, po domače povedano: potrebna je uporaba zdravega razuma. To je pravzaprav proces, ki je povezan s prepoznavanjem 15-tih  kritičnih pasti in s postopno odpravo le-teh. Osebnostna prenova je samo oblika terapije, ki nam pomaga živeti življenje, ki si ga želimo. Pri tem je potrebno postaviti izhodišče, da imamo vsi iste potrebe, vendar se razlikujemo po naši sposobnosti, da jih izpolnimo. Težavnost naših življenskih »problemov« se vidi v neposrednem odsevu naše nesposobnosti, da jih uspešno razrešimo. Kakršnikoli simptomi že so, bodo nemudoma izginili, ko svoje potrebe uskladimo z realnostjo in jih uspešno zadovoljimo.

 

Naša prepričanja so pravzaprav naša posploševanja, ki jih pogosto uporabljamo v okolici, v kateri živimo in delujemo skladno v njem. So del naše zavedne pozornosti in niso zakopana globoko v nezavednem. Nastanejo kot posledica ne-preverjanja, ker jih sprejmemo kot dejstva. V resnici ni veliko dejstev v življenju, tisto kar mi sprejmemo kot realnost, je predvsem skupek prepričanj, kakšne stvari so in ideje kakšne bi morale biti. Negativna prepričanja, ki najpogosteje temeljijo na strahu, so najbolj razdiralna. Vaša prepričanja so kot nevidni zidovi, ki vas obdajajo in omejujejo vaše življenje. Če se hoče zidove prebiti ali podreti, je treba najprej prepoznati, da obstajajo in da nismo svobodni. Ne da se spremeniti ničesar, česar se ne zavedamo, ko pa se enkrat negativna prepričanja ozavemo, se lahko začnete proces osebnostne prenove s pomočjo različnih postopkov. Pri tem nam je v pomoč seznam 15-tih kritičnih pasti, v katere smo se lahko ujeli:

 • negativna prepričanja
 • napačne domneve
 • biti žrtev in obtoževanje drugih
 • negativno izplačilo
 • maske
 • nezdružljivost ciljev in vrednot
 • upiranje tistemu »kar je«
 • zrcaljenje
 • strah
 • potreba, da imamo vedno prav
 • pričakovanja
 • jasnost namena
 • pomankanje motivacije
 • pomankanje samodiscipline
 • napačno usmerjanje življenske enegije

 

Ko uvidimo, katera vedenja vas ne podpirajo, se zavemo, da bo trenutna sprememba v vedenju vodila do ustrezne spremembe. Ni potrebno, da se spremeni občutke o nečem, da bi vplivali na spreminjanje. Uporaba samodiscipline za izvajanje takojšnih sprememb v lastnem vedenju bo pripeljala do sprememb v kateremkoli odnosu. Aktivnost usmerja naše odnose, jih izboljšuje in vpliva na zadovoljitev potrebter do izboljšanje vedenja, kar posredno postopoma dviguje našo samopodobo.

 

Igor Gregorc ©drustvoTolmun

članek je bil objavljen tudi na portalu Svetloba.si

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!