interno glasilo društva Tolmun marec 2015

  št.2015/03
  YIN YANG NOVIČNIK – MAREC 2015

Ravnaj s sabo z istim dostojanstvom in spoštovanjem, kot ga izkazuješ drugim. (Buda)

01-soca pri tolminu V prvem tednu marca smo po kitajskem kmečkem almanahu prešli v čas “prebujanja insektov”  Jing Zhe in obenem v mesec Zajca. S prebujanjem črvov in prvih insektov se hitro prebuja cel ekosistem: ptice se vračajo, zemlja brsti …

Znano je, da je zajec izjemno občutljiv na nizke temperature in na vlago in da zaradi tega “primrzne” in mu upade instinkt za hranjenje, kar ga lahko stane življenje. Kitajska modrost nas torej opozarja, da četudi se dan daljša in četudi je več sonca, je zemlja še zelo hladna in vlažna, kar samoumevno ne podpira zdravja. Potrebno je biti oprezen, občutljiv in se ustrezno prilagoditi pomladnemu hladu.

“Nikar prehitro ne spravi plašča v omaro, “so rekli pri nas.

 

02-zajec dolgouhec Zajec čvrsto sedi na zadnjih okončinah, ki so poskočne in izjemno čvrste, prožne. Tudi dojenčki znajo nadvse pravilno počepniti.

S staranjem pa imamo z nogami vedno več težav, zato so redne vaje qigong počepov nadvse pomembne. 03-baby squat3

Počep je videti kot preprosta vaja in je za marsikoga kar “otročje enostavna”. Pa ni.

Pravilen počep zahteva veliko koncentracije in osredotočenosti. Vezan je tudi na ustrezno količino psiho-fizičnih sposobnosti.

04-squat anatomy05-zhineng squat

 

V TKM so pravilni qigong počepi ena od izjemno pomembnih vaj, ki pomaga, da vzdržujemo odprte qi kanale, ki se nahajajo okoli hrbtenice, bokov, zadnice, stegen in vse do podplatov. To pomaga vzdrževati zdrav živčni in mentalni sistem celega telesa.

Vsakodnevna vadba qigong počepov prinaša veliko: vsekakor jača skelet in mišice, vendar predvsem vnaša veliko moči v živčni sistem in s tem jača senzitivnost in precepcije.

 

06-drop

Kapljica po kapljici napolni vedro. (kit.pregovor)

 

21.marca imamo pomladno enakonočje in čas znan po pomladanskem čiščenju: znotraj in zunaj. Ne bomo počistili samo po okolici, omarah, zamenjali zimsko garderobo za pomladansko …  Čistili bomo tudi telo, ki je v času zime “zaspalo”.

 

Narava nam bo ponudila veliko novih brstičev, ki so vsi čistilni in obenem hranljivi za ta letni čas. Postrežite si z mladim divjim brstjem, vsaj z regratom in trpotcem, cikorjo … Jetra in žolčnik bosta hvaležna.

Za tiste, ki težje pridejo do divje zelenjave ali mladih regratovih poganjkov, pa je priporočljivo pitje limonade: 07-limonada

Iz soka 1/2 limone + žličko naribanega svežega ingverja + žličko medu + mlačne vode Ali

slovenska verzija tega napitka: 2 žlici jabolčnega kisa + žlička sveže naribanega hrena + žlička medu + mlačne vode

Limona je izjemno star sadež, izvori niso čisto jasni, saj ga najdemo tako v starih zapisih Egipta, sredozemskih kultur in Indije. Je sadež poln samih dobrobiti za vsak kotiček telesa: je antiseptik, antibakteričen, antireumatik, antioksidant, znižuje vročino, odplakuje snovi, ki so zastale zaradi zakislenosti v telesu. Četudi je limona po okusu kisla, v telesu deluje alkalno (bazično). V zadnjem času se pogosto navaja tudi: podpora in jačanje imunskega sistema ter dejstvo, da limonoidi v limoni lahko uspešno nadzorjujejo različna rakava obolenja: od raka na koži, v ustih, pljučih, prsih, do raka na želodcu, črevesju. Limono uporabimo tudi za čiščenje in dezinfeciranje prostorov. Pomaga k boljšemu dihanju.

Telo je potrebno predihati, zato si na pomlad privoščimo več sprehodov po naravi … Pazimo na pravilen način dihanja v zgodjih jutranjih urah, kajti narava še zelo mrzla. Dihamo skozi nos z zaprtimi usti. In ni priporočljivo posedat na mrzlih tleh.

Po 5000 let starih napotkih kitajskega Rumenega cesarja je pomlad čas, ko se začne spet vstajati bolj zgodaj, a tudi zgodaj leči k počitku. Jutranja vadba je zdravje samo po sebi.

 

 

08-polna luna zaliv “Pitje jutranjega eliksirja, pravi Rumeni cesar, čisti in bistri čustva in čutila.”

Kajti tudi nepotrebna čustva so čez zimo zastala v naših omarah.

 

Luno vidiš v vsakem zalivu, ampak vsak zaliv ima svojo luno. (zen pregovor)

 

 

Veliko lepih qigong form obstaja in se goji, nadvse učinkovite in dovršene so Sheng Zhen forme mojstra Li Jun Fenga, ki jih vadimo tudi pri nas (Prebujanje duše, Nebo in zemlja kot eno, Vrnitev pomladi, Taiji Shen gong …).

Tudi na letošnji 5-dnevni poletni gorski delavnici na Črnem vrhu bomo spoznali in vadili nekaj iz zakladnice Sheng Zhen Gonga. Spoznajmo Mojstra! 09-li junfeng return to spring

V letu 1938. južno od Pekinga v naselju Gaocheng v provinci Hebei se je mlademu paru rodil sin. Imenovali so ga Li Jun Feng. Že od mladih nog so ga urili v borilnih športih. Leta 1965 je diplomiral na pekinški fakulteti Telesnih znanj na oddelku Wushu in se postopoma uveljaljal kot trener tako na lokalnem kot na državnem nivoju LR Kitajske. Bil je trener več generacijam kitajske državne Wushu reprezentance, ki so domov s ponosom prinašale številna odličja. Na vrhuncu trenerske kariere je 1982. doživel še večjo medijsko pozornost in popularnost kot filmski igralec. Tedaj se je naenkrat v njem zgodil preobrat, ki je popolnoma preusmeril njegovo življenje: zapustil je vse, kar je dosegel, se prepustil usodi in se popolnoma posvetil samo učenju in gojenju Sheng Zhen Gong-a ter širjenju idej ljubezni po svetu.

Li Jun Feng pravi: “Rad imam Wushu vadbo. Rad imam Tai chi. Rad imam številne oblike Qigong vadb, vadbo Sheng Zhen Gong, posebej pa meditacijo. Ko vadim Sheng Zhen meditacijo, odprem svoje srce in se povežem z Univezumom, z Zemljo in Nebom, navdihuje me, da bolje razumem to življenje, svoje življenje … da se lažje soočim z izzivi. Moje življenje je usmerjeno k širjenju Sheng Zhen filozofije: k širjenju sposobnosti ljubezni, da razstopi sovraštvo in razburjene strasti, da ljudje pridejo do bolj srečnega življenja. Čutim, da s širjenjem Sheng Zhen idej, širjenjem brezpogojne (spontano naravne) ljubezni, da je to moje poslanstvo v tem življenju.”

tekst je preveden in povzet iz posnetka: https://www.youtube.com/watch?v=-IiVmnVBcgE 10-li junfeng sedeca Ko iščeš pot, ki je ne poznaš, ne sprašuj kogarkoli, vprašaj tistega, ki jo je prehodil. (Buda)

Mojster Li Junfeng je prehodil veliko. In je izjemen učitelj.

 

©Društvo Tolmun  2015                       tai chi kung vadba v Ljubljani: https://taichi-sola.si/

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!