interno glasilo društva Tolmun maj 2015

interno glasilo društva Tolmun

št.2015/05

 YIN YANG NOVIČNIK – MAJ 2015

00-lju tivoli drevo

  Za nami so prazniki in za nami je prijetna skupna aprilska qigong vadba v Tivoliju, prva v naravi v letošnjem letu. Izvajali smo prečiščevalni sklop vaj iz Hua gong šole, ki je primarno usmerjen v prebujanje samozdravilnih moči v nas samih.

Konec maja se bomo ponovno srečali na skupni vadbi v Tivoliju. Dan vadbe bo objavljen teden dni prej na internetni strani: https://taichi-sola.si/

01-crni vrh klopca

 Tu je vznožje drevesa.

Tu je en prazen, miren kotiček. Tu je hladen zeleni mah.

Otrok moj, zakaj ne prisedeš?

Sedi vzravnano. Sedi čvrsto. Sedi v miru. Kot sedi drevo.

                                                                                    (Thich Nhat Hanh)

V tem tednu smo vstopili v Začetek poletja po starem kitajskem agrarnem koledarju in obenem v mesec Kače. Torej, temperature se hitro dvigujejo, obenem pa “grozijo nevihte”. Ker je ob toploti obenem tudi več vlage v zraku, ozeleneli travniki postajajo vedno bolj pisani, bujni in polni cvetja. Več je na spregled tudi plazilcev (kač, kuščarjev, deževnikov …), ki jim toplo in vlažno vreme nadvse prija.

Kačje vitko telo poznamo po izjemni gibčnosti in hitrosti premikanja. Ker kača nima nog, se spretno giblje zaradi številnih vretenc, fleksibilnih sklepov in gibljivih reber. Človek ima 33 vretenc in 24 reber. Povprečno velika kača ima od 200 do 400 vretenc in temu ustrezno število reber. Za primerjavo: piton ima čez 600 vretenc.

02-kaca in kamen

Kača se giblje s celim trupom kot raztegljiv harmonij in njeni notranji organi se premikajo skladno s takim načinom gibanja. Zaradi tega je kača tisočletja simbol fleksibilnosti hrbtenice, vzdrževanja gibčnosti celega trupa in zaradi tega zanesljiv vzorec pomena, ki ga ima spiralno premikanje trupa za cel organizem, presnovo in telesni ustroj.

Qigong vaje in sklopi vaj, ki nosijo kačje ime, zahtevajo osredotočanje na posamezen gib:

glava kače (dlan) vodi celo telo v zavit zigzag premik.

03-qigong kaca ig

Na rednih vadbah Igor pogosto ponavlja: “Glava kače vodi gib.” Navidezno enostaven premik zahteva izjemno koncentracijo in osredotočenost na posamezen del telesa.

Kača slabo vidi in lahko razpoznava edino premikanje in sence, ki nastanejo zaradi spreminjanja svetlobe in teme. Na osnovi tega kača ustrezno odreagira (npr. piči, napade). Obenem pa kača izjemno dobro tiplje s celotno površino kože in na osnovi teh zaznav in občutji izvede vse izjemne spretnosti in refleksne premike, po katerih jo poznamo.

Kačji način qigong gibanja trenira preciznost premikanja v ravni črti, kar sprošča hrbtenico ter nizasto povezuje hrbtenična vretenca s sklepi, sklepe z vezmi in z udi ter z vsemi notranjimi organi. Ko se qigong vajo izvaja osredotočeno, zavestno in s kontroliranim občutkom, se uspešno lajšajo problemi kot so: bolečine v hrbtenici, ramenih, vratu, sklepih, medenici …

crni vrh nad cerknim

Primi mojo dlan. Greva hodit.

Bova samo hodila.

Uživala bova v hoji brez razmišljanja, da bi prišla kamorkoli.

(Thich Nhat Hanh)

V starih kitajskih spisih je zabeležena daoistična modrost: “Življenje je kratko. Vendar – kača je dolga.”

Nanaša se na sposobnost upravljanja s čustvi. Kača hladnokrvno, z nadzorovanim in usmerjenim gibanjem napade precej večjo žival od sebe. Zdi se, da se ne boji ničesar. V njenem telesu se skriva gibčno srce, ki se lahko po telesu premakne glede na zaznano nevarnost. Zato pišejo, da je kača čustveno vedno trdno na tleh, inteligentna, preračunljivo nevarna, a obenem graciozna. Da je vedno v stanju nadzora nad čustvi in zato neustrašna. Obenem pa tudi plemenita, saj ne napade, če ni ogrožena ali lačna. Vsekakor, v starih časih daoizma so jo povezovali s srcem, z obvladovanjem čustev, oceno občutij in z razumskim delovanjem.

05-Fu Xi and Nü Wa medianUpodobitev kače in njenega gibanja, pomena, je poznana iz pradavnine, iz časov kamene in bronaste dobe; iz časov animizma in šamanizma.

Na Orientu je najbolj znana upodobitev iz starih časov Huangdi (Rumenega cesarja) v podobi nesmrtnih, legendarnih dvojčkov brata in sestre Fu Xi in Nu Wa, kjer se jima človeški trup končuje v kačjem repu.

Dvojčka predstavljata primarna človeka v kitajskem mitološkem nastanku sveta in glede na upodobitve je bilo njuno telo gibljivo in prožno kot kačji trup. Po zgodbah sodeč sta vsekakor imela “izjemne moči in sposobnosti”.

Zdravnik TKM Sun Simiao (581-682) je poznan po reklu: “Neguj naravne danosti in ohranil boš zdravje.” Prav tako izjemen zdravnik TKM iz časov pozne Han dinastije Huo Tuo pa je zelo povdarjal pomen terapevtskega gibanja.

06-HuaTuo median

Ne ve se, kdaj je bil rojen Hua Tuo. Prav tako se točno ne ve, kdaj je umrl. Ve se pa, da so ga usmrtili, ko je bil star več kot 80 let. Po zapisih naj bi živel v času pozne Han dinastije, nekje v obdobju med 110 – 265. Po zapisanem je bil izjemen zdravnik in zabeleženih je več njegovih uspešnih zdravljenj na dvoru. Priznava se mu, da je bil prvi, ki je pri operacijah uporabljal anestetike. Omenjen pa je tudi kot odličen kirurg, pediater, ginekolog in akupunkturist, ki je zdravil z moksibuksijo, uporabljal širok spekter zelišč, terapevtsko masažo in terapevtsko vadbo Daoyin. Zabeležen je gibalni sklop vaj Wu Qin Xi, ki ga je izvajal in učil. Vadba posnema gibanje in igro petih živali: tigra, jelena, medveda, opice in žerjava.

V zgodovini TKM je Hua Tuo poznan po reklu: “Do uničujočega staranja ne pride, če je telo gibčno.” Zapisano je tudi, da je bil sam krepak in zdrav in da bi še dolgo živel, če ga ne bi dal usmrtiti guverner Li Teng.

Iz zapisov tistega časa je razvidno, da doktor Hua Tuo ni bil edini, ki je aktivno gojil Daoyin vadbo in da so obstajale tudi druge oblike vadb v stari Kitajski, ki so oponašale živalsko gibanje ter tudi vadbe, ki so gojile dihanje, meditacijo, samomasažo in gibe za jačanje samozdravilnih moči.

Vse z namenom ohranjati čvrstost in zdravje, lajšati bolečine, kot preventiva pred poškodbami in za izboljšanje okrevanja, jačanja vitalnost, kot pomoč k boljšemu počutju, k zadovoljstvu in dolgemu življenju.

07-taijitu development

Poleg posnemanja živalskih gibov so upoštevale tudi filozofsko podlago daoizma: pretok qi-ja med nebom-človekom-zemljo, z zakonitostmi yin-yang gibanja in 5 elementov, ki so bili v tistem času upodabljani s simboliko gibanja ročice Velikega vozu glede na Severnico ter na pojavnost 5 planetov v ustreznem letnem času. Kasneje so to poimenovali 7-zvezdni Qi ali veliki Taiji-Tu.

Gre za vzorce gibanja in razporeditev yin-yang in 5 elementov (voda, les, ogenj, zemlja, kovina).

Samozdravilne masaže in SEDEM ZVEZDNI QIGONG bomo izvajali tudi mi na letošnji 5-dnevni gorski delavnici. Gre za niz sedmih stoječih statičnih položajev, ki se kvalitetno uporablja za spodbujanje zdravja in lajšanje tegob.

08-qigong0409-crni vrh 2010

https://taichi-sola.si/gorska-qigong-delavnica/

 

Čas je za majski čaj: 10-caj dandelion tea

Regratovo cvetje s kardamomom

ki je na Orientu poznan kot Čaj za dolgoživost, saj v telesu sproži delovanje številnih encimov, ki telesu omogočajo, da se hrana v ustreznem času razgradi in presnovi in ustrezno izloči.

10-cardamomKardamom je zelo stara začimba, ki so jo uporabljali tako v starem Egiptu, kot v antični Grčiji in Rimu, po stari Perziji in povsod po Orientu. Obstajata dve vrsti kardamoma: zelen in črn. Oba sta zdravilna. Črn ima močnejši, bolj izrazit okus, zelen pa blažjega in nekoliko sladkega. Črni kardamom, ki je bolj uporabljen v glavnih jedeh, na Kitajskem imenujejo Yi Zhi Ren, in je poznan kot začimba, ki pomaga k boljši bistrosti in boljšemu razmišljanju (vranica), jača sposobnost razumevanja ter volje (ledvica). Pomaga mentalnemu delovanju, pa tudi k kvalitetnemu delovanju vranice in ledvic ter njunih funkcij po TKM. Ob tem tudi čisti kri in uravnava krvni pritisk. Zeleni kardamom ima iste lastnosti, a uporablja se ga bolj v sladicah, kavi in čaju, saj blaži slabe lastnosti kofeina oziroma teina. Kardamom zaradi svežine deluje na zastale sluzi v telesu, kar je v veliko pomoč povsod, kjer je prisotno preveč sluzi, tudi pri hujšanju.

10-kras regrat cveteRegrat je poznan po celem svetu in se ga uporablja za čiščenje in razstrupljanje telesa, predvsem v pomladanskem času, ko je še mlad. Uporabljamo lahko vse dele regrata: korenino, zelenje, brstiče in cvetove. Korenina ima trpek, grenek okus; zelenje je podobno okusu blitve, brstiči so osvežilni, cvetovi pa sladki. Po TKM je regrat glede na okuse rastlina 5 elementov, vendar pa večinoma deluje na žolčnik, jetra in kri.

Sestavine za čaj za dolgoživost

za 2 skodelici čaja potrebujemo:

4 dcl vrele vode

1 zvrhano pest svežih celih cvetov regrata ali posušenih cvetnih lističev regrata

1/2 kavine žličke mletega kardamoma (v prahu)

po želji sladkamo, a ni potrebno

V steklen vrč damo regrat in kardamom, prilijemo z vrelo vodo in pustimo stati 3-5 minut. Precedimo v kozarce in pijemo.

Zdravilni učinki:

čisti telo, izloča in topi toksine, jača presnovo, stimulira energijo v telesu.

Ni primeren za pitje pred spanjem, ker “budi”.

V arabskem svetu in po Orientu se ta čaj uporablja tudi za razstrupljanje po zaužitju kave, pravega čaja in tobaka, saj neutralizira toksine.

Je izjemno primeren za pitje po obroku ali s prigrizkom, na primer s toplim kruhkom in regratovim namazom.

Kmetija Naš Raj iz Gorenje Trebuše ima čudovit recept: http://kmetijanasraj.net/2014/04/08/regratov-namaz/

ali s sladkimi palačinkami z gozdnimi sadeži in/ali regratovim medom.

 11-cerkljansko trobentice

Delati

na sebi

sam zase

za sebe

(Huang Di, legendarni Rumeni cesar)

 Ko se zjutraj zbudimo, imamo izbiro, da se zavemo darila, ki nam ga nudi življenje. To darilo je: 24 ur. Imamo možnost, da se zavemo, da smo budni, da dihamo, da je sonce, nebo in tega, da smo živi. Lahko smo hvaležni za to.

Že samo občutek zavedanja tega in hvaležnosti, da imamo dovolj pogojev za srečo, je zelo pomembno. Dobro je začeti dan s takšnim zavedanjem. Dobro počutje ne izostane.

(Thich Nhat Hanh)

12-center regrat brsti

 V centru sebe imaš odgovor;

veš, kdo si in veš, kaj hočeš.

Deluj!

(Lao Tzu)

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!