SUN

 466px-Yin_yang.svg

SUN  TAIJI QUAN

Taijiquan Sun je četrti najbolj priznan slog Taijiquan-a in najmlajši. Ustvaril ga je mojster Sun Lutang (1861-1932). Mojster je najprej osvojil mojstrstvo najstarejših dveh slogov Taijiquan-a (Chen in Yang), potem pa je nadaljeval z Wu-Hao slogom. Uporabljal je oblike hoje iz metode Ba Gua Zhang, pri gibanju zapestij in nog je uporabljal metode iz Xing Yi Chuan, mehkobo in sproščenost telesa pa po Wu-Hao tai chi. Tako se je rodil novi slog: Sun. Mojster Sun je bil eden prvih kitajskih borcev, ki je objavil knjige o taijiquanu in borilnih veščinah Kitajske ter na ta način predstavil to gibalno umetnosti širši javnosti. Prekinil je staro kitajsko tradicijo in bil prvi, ki je javno poučeval taijiquan tudi ženskam. Pred njim so se taijiquana v javnosti lahko učili le moški. Bil je tudi prvi, ki je začel javnost opogumljati z urjenjem taijiquan-a in to predvsem zaradi dobrih vplivov na zdravje in vitalnost. Kot najbolj pomembno učinkovino in dobrobit izvajanj je povdarjal s pomenom “iskanja ravnovesja na vseh nivojih”. Njegova originalna Sun forma vsebuje 98 postavitev.

sun-stil-master lu tan

Danes pa so bolj razširjene in poznane 4 krajše oblike Sun sloga: Sun tekmovalni slog 73; Tai Chi za Zdrave Vezi/Artritis 1 in 2; ter program Arthritis Foundation Tai Chi. Forma 12 spada v zvrst  Tai Chi za Zdrave Vezi/Artritis 1. Vse te krajše oblike upoštevajo stopnjo sposobnosti vadečega: glede na aktivnost, na nivo zdravja in glede na namero, kaj vadeči želi izboljšati, utrditi.

Dr.Lam deluje kot družinski zdravnik v Sidneju in poučuje  tai chi-ja od leta 1976. Je nosilec zlate medalje Mednarodnega tekmovanja taijiquana (Peking 1993) in učitelj več tisoč inštruktorjem ter vzor svojim bolnikom. V svojih 20.letih je zbolel za artritisom, kasneje je imel še probleme z osteoporozo. Po smernicah TKM se je začel samozdraviti s taijiquanom in uspel izjemno izboljšati svoje zdravstveno stanje. Zaradi tega je postal glasnik in zagovornik Sun sloga. Dr.Paul Lam tudi sam sodeluje v podrobnem in temeljitem raziskovanju zdravstvenih učinkovin taijiquana, posebej Sun sloga. V študijah iz leta 2001, ki so jih opravile tri korejske univerze, je potrjeno, da Lamov  program Tai Chi za Artritis (kjer je vključena tudi forma 12) zelo kvalitetno izboljša življenje bolnika in da je nadvse varna za izvajanje. Te izsledke so potrdile tudi številne raziskave, ki so bile opravljene v raznih inštitucijah po svetu v letih od 2003 do 2005.sun-dr lam

Dr.Lam sam redno izvaja in poučuje vse sloge taijiquana, vendar pa za samozdravljenje priporoča prav Sun slog, saj je s prakso dokazano, da je za današnjega človeka izjemno primerna oblika za boj z artritisom, osteoporozo in diabetesom, primerna za jačanje v post-infarktnem obdobju, izkazala se je kot zelo učinkovita pri depresiji in celo kot preventiva pred Alzheimerjevo boleznijo …

 

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!