HUI CHUN

 HUI CHUN GONG

466px-Yin_yang.svg

Hui Chun Gong, ki v prevodu pomeni »vrnitev pomladi«, je bil  v starodavni Kitajski poznan kot »cesarski qigong« in urjenje za dolgovečnost. Je zvrst vaj, ki so bile nekoč tesno varovane skrivnosti taoistov iz Huashan gorske šole. Huashan planina je poznana po svojih naravnih lepotah. Skoraj navpični skalni vrhovi in doline so v zgodovini Kitajske ponujale zavetje številnim taoističnim samostanom. Huashan planina je bila idealno mesto za taoistične mojstre in duhovne iskalce, ki so na svoji poti potrebovali primerno okolje za samo-razvoj.

Mount-Hua-201.pngZanimivo je, kako se je razpletla usoda Huashan planine v času dinastije Song. Tedanji cesar Zhao Kuang Yi je hotel planino uporabiti kot mesto za vojaški garnizon. Taoistični menih Chen Tuan pa je hotel, da planina ostane sveto mesto. Odločitev je padla v partiji šaha. Cesar, ki je slovel kot vrhunski poznavalec te igre, je bil poražen kljub znanju, kajti toistični mojster Chen je slovel po svoji sposobnosti jasnovidnosti in je predvidel vsako cesarjevo potezo. Cesar je držal besedo in zapustil planino, ki je tako še stoletja ostala mesto taoističnih templjev in središče razvoja različnih ezoteričnih veščin.

Ime »vrnitev pomladi« se ne nanaša na letni čas, temveč na pomladno svežino mladosti, ki nam jo povrne redno izvajanje omenjenih vaj. Te skrivne vaje, ki so sestavljene iz ezoteričnih gibov in dihalnih vaj, so razvili daoistični menihi z namenom, da bi okrepili življensko energijo in resnično spodbudili pomlajevalne procese v telesu.

ZGODOVINA HUI CHUN GONGA

Nastanek teh vaj sega več sto let nazaj v starodavno Kitajsko cesarstvo, ko se je v Huashan samostaswimmingdragonnu skupina menihov posvetila proučevanju daoizma in meditiranju. Razvedelo se je, da so vsi menihi v tem samostanu dosegali starost okoli 120 let in več, pri tem pa še zmeraj ohranjali telesno in duševno čilost. Ko je takratni cesar slišal za to, je ukazal poklicati menihe na svoj dvor in jih povprašati o skrivnosti njihove mladosti. Povedali so, da so v dolgoletnih meditacijah odkrili, da se v človeškem telesu nahajajo energijski kanali, skozi katere se pretakajo sile neba in zemlje. Razvili so povsem enostavne vaje, s katerimi se človeško telo harmonično napolni s temi energijami in razložili so, da je to vsa skrivnost njihove dolgovečnosti. Izročilo pravi, da je cesar ukazal menihom, da ga naučijo teh vaj, hkrati pa jim je prepovedal učiti to veščino druge. Samo cesar in člani cesarske družine so se smeli naučili Hui Chun Gonga in na ta način so si  krepili dravje ter vzdrževali vitalnost v pozno starost. Hui Chun Gong se je tako stoletja vadil na dvoru. Ohranil pa se je v okviru daoistične gorske šole v Huashuan samostanu. V novejših časih ga je poučeval kitajski mojster Zhizhong, ki je bil eden izmed zadnjih predstavnikov te šole. V pozni starosti, ko so že vsi menihi iz Huashuan tradicije preminili, se je odločil javnosti razkriti Hui Chun Gong in ga je zato začel javno poučevati. V zadnjem desetletju 20. stoletja je bil tako Hui Chun Gong prenesen tudi na zahod. V Evropo ga je pripeljala Monnica Hackl, ki se ga je naučila od kitajske učiteljice qigonga gospe Chan in mojstra qigonga Ong Sang Penga.

HUI CHUN GONG JE STARODAVNI SLOG QIGONGA

di_image383Hui Chun Gong spada med zvrst gibalno – dihalnih vaj, ki so na Kitajskem znane pod imenom Qigong, kar pomeni v prevodu »delo z notranjo energijo«. Starodavni kitajski modreci in menihi so odkrili, da lahko s pomočjo počasnih kretenj, globokega sprostilnega dihanja in notranje osredotočenosti na določene dele telesa, okrepijo in uravnavajo življensko energijo v človeškem telesu. Kitajci to življensko vitalno silo poimenujejo Qi in trdijo, da brez nje ni življenja. Samo neprestano pretakanje Qi-ja omogoča zdravje. Zastoj ali pomanjkanje te energije pa pomeni nastanek bolezni.

Najstarejše zvrsti qigonga segajo več kot 2000 let nazaj. Že takrat je bilo znano, da je potrebno za zdravje v telesu krepiti qi, ga prečistiti in ga skladno razporediti. Za qigong je pomembno odkritje sistema energijskih kanalov – meridianov, ki potekajo v telesu in oskrbujejo celotno telo s qi-jem. Skozi dolge ure meditacij so daoistični modreci odkrili, da se s stimulacijo določene točke na telesu lahko vpliva na pretok qi-ja in se s tem samozdravi. Z vbadanjem igel v te točke in njihovim stimuliranjem se je razvila ena izmed osnovnih kitajskih tradicionalnih zdravilnih veščin – akupunktura. Učinki qigonga temeljijo na spoznanju, da lahko sami s pomočjo določenih kretenj vplivamo na te akupunkturne poti in si s tem krepimo zdravje in se lahko tudi pozdravimo. Predvsem ima qigong preventivni učinek, poveča vitalno energijo v telesu in krepi pomembne notranje organe. Redno izvajanje qigonga okrepi imunski sistem in omogoča vzdrževanje dobrega počutja na telesni in duševni ravni.

Nadaljevanje o Hui chun gongu sledi  … na delavnici.

QIGONG  šola   –  Šola energetskih in meditativnih oblik –  Praktikum osebnostne rasti   

VPIS ZA REDNO UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN POTEKA ČEZ CELO LETO
V LJUBLJANI IN ONLINE

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

QIGONG – TAIJI QUAN – OSEBNOSTNA RASTyin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI
 Društvo Tolmun
šolanje za bolj kvaliteten vsakdan – za vse, ki dajo nekaj nase

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Če želite prejemati naš mesečni Yin-Yang Novičnik, se prijavite na naslov: info@taichi-sola.si  in napišite: Želim YY Novičnik.

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!