TAI CHI

466px-Yin_yang.svg

 TAIJIQUAN  (TAI CHI)

 KAJ JE TAIJIQUAN?

Zaradi navajanj različnih zgodovinskih izvorov se v literaturi Taijiquan opisuje kot borilno veščino in obenem tudi kot zdravilno sproščujočo tehniko z več ločenih gibov in položajev telesa, ki se sproščeno izvajajo v točno določenem ritmičnem zaporedju.
Počasno premikanje, ritmično zaporedje in drsenje iz enega položaja v drugi položaj je vidna značilnost Taijiquana. Umirjen um, osredotočenje zbiranje energije in tekoče sproščeno premikanje mu je dalo novodobno ime “Meditacija v gibanju”.

V dostopni literaturi se za Taijiquan uporabljajo naslednji sinonimi: Taijiquan (bere se: tai či) piše se: taijiquan, taiji, taichi, taichi quan, taichi chuan, taj či, tai či čuan.

77Taijiquan ali skrajšano Tai či je starodavna kitajska veščina jačanja življenske energije, pot modrosti in dolgovečnosti, enostavna pot usklajevanja uma/telesa in hkrati zelo učinkovita borilna veščina. Večina nepoznavalcev dobi pri opazovanju nekoga, ki izvaja Tai či vtis, da gre samo za nekakšno veščino gibanja, ki spominja na balet, vendar je tako videti samo na zunaj. Pomemben del, ki je očem neviden se dogaja znotraj in je povezan z osredotočanjem pozornosti in vodenjem energije. Tai či je v resnici manj fizična veščina in bolj stanje nekakšne celovite telesne budnosti in pozornosti, um in telo sta v stanju sproščene pozornosti in se odzivata spontano.

Stres, ki je naš sovražnik številka ena za zdravje, na Kitajskem enačijo z neravnotežjem in neravnovesjem. Zavedajo se, da naraščajoča in stalna napetost v človeku vodi v bolezen. Za odpravo stresa, doseganje sprostitve in ravnotežja uma – telesa uporabljajo v novejšem času tudi Taijiquan, ki je eden izmed zakladov kitajske zgodovine in se je kot učinkovita oblika sprostilne in zdravilne vadbe razširil po vsem svetu.

 KAJ POUČUJEMO?   

V naši Taijiquan in Qigong šoli Notranje moči poučujemo predvsem sprostilno – meditativni vidik s povdarkom na razvoju notranje energije.  Gojimo tradicionalen način posredovanja znanja, za katerega je značilna postopnost, ponavljanje, temeljitost in jasna razlaga.

Ob redni celoletni vadbi in učenju organiziramo tudi tematska predavanja in krajše vikend tečaje ali delavnice.

Pri vseh naših oblikah učenja se začetnikom sprva podaja osnove in vadbo Qigonga (Či gong), nato se postopoma preide na vadbo uvodnih vaj za Taijiquan (Tai či).

Gojimo Yang stil in Sun stil krajših sklopov, ki prinašajo vse dobrobiti Taijiquana, a jih je lažje osvojiti in hitreje lahko začutimo ter vzpostavimo pretok vitalnih energij v telesu.

Učimo se:

ZAČETNA STOPNJA:

– temeljni principi Yang šole

– elementarna forma Yang 6 Taijiquan

– forma Yang 24 poenostavljen Taijiquan

NADALJEVALNA STOPNJA:

– naprednejši principi za vadbo Taijiquan-a

– poglobljena vadba forme Yang 24

– uporaba posameznih Taijiquan položajev za preprečevanje in lajšanje bolezenskih težav

– potiskanje rok

– izvorni qigong/taiji Yang šole za razvoj notranje energije

– forma Sun 12 (enostavna in razširjena)

NAPREDNA STOPNJA:

– 5 sprostinih vaj mojstra Huanga

– forma Yang Cheng Man-ch’ing 37 Taijiquan

– napredni qigong Yang šole

– Taijiquan kombinirana forma 48

– Taijiquan Hunyuan forma 24

– Taiji Shen Gong

– Wu Hao Tai Chi

 

VPIS ZA VADBO,
KI  POTEKA  ČEZ CELO LETO V LJUBLJANI

Prijave sprejemamo na:   info@taichi-sola.si   in/ali:    solanotranjemoci@gmail.com  

 

 Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!