QI GONG

QI GONG  (CHI KUNG, ČI GONG)

 

qigong3

Qi Gong je ime za tradicionalne vaje Orienta za zdravje in vitalnost. 

Vsebujejo telesne drže, tekoče kretnje, sprostilno dihanje in usmerjanje pozornosti.

Qigong (chi kung) je več kot 3000 let staro vedenje in znanje, kako razviti in uporabljati Qi (življensko energijo) v telesu.

V starodavni Kitajski so daoistični, taoistični in budistični menihi raziskovali in razvijali veščine krepitve zdravja, doseganja dolgoživosti in duhovnega razvoja. Danes vse te veščine poznamo pod imenom Qigong, kar v prevodu pomeni »delo z notranjo energijo«.

Qigong nas uči, kako skupaj uporabljati telo, um in duha, da odpravimo energijske blokade in uravnotežimo Yin in Yang v telesu.

Po kitajski tradicionalni medicini so bolezni samo pokazatelji neravnotežja Qi energije. V telesu imamo številne energijske kanale, najpomembnejši so: dvanajst glavnih in osem pomožnih energijskih kanalov. Glavni kanali prenašajo energijo povsod tja, kjer je v telesu potrebna. Višek energije se iz glavnih energijskih kanalov prenaša v pomožne. Telo prerazporedi energijo iz pomožnih kanalov, ko se glavni izpraznijo. Blokade v kateremkoli delu telesa ali meridianu onemogočijo pretok energije do vseh pomembnih organov in delov telesa. Na ta način se delovanje telesa upočasni ali celo zaustavi. Takrat se počutimo slabo ali celo zbolimo.

Understanding-Qi-Gong-and-SRC-post

Če hočemo priti nazaj v stanje dobrega počutja in zdravja, moramo te blokade odpraviti in kanale odpreti. Z vadbo Qigonga in Taijiquana, ki je zahtevnejša gibalna različica Qigonga-a, povrnemo ravnotežje Yin in Yanga v telesu. Qigong je naraven  in preventiven način, kako skrbimo za zdravje telesa, duše in duha, in na ta način na nas učinkuje celostno.

Qigong je starodaven gibalni način, s pomočjo katerega celostno vplivamo na vse ravni naše osebnosti: duhovno, mentalno, čustveno in telesno. Bolezni se praviloma začnejo na Yin energijskem nivoju, ki je bolj povezan z našo duševnostjo in umom. S tem, ko se pojavijo Yin blokade v telesu in začnejo naraščati,  čutimo to kot bolezensko stanje.

images treeRedna vadba  Qigonga nam prinaša dobro počutje, trdno zdravje in občutek vitalnosti, ki se kaže v presežku energije.

Višek pridobljene energije tako lahko po izbiri uporabljamo za področja, ki so nam pomembna: zdravje, delo, šport, osebnostni razvoj.

Pomankanje energije in blokade v telesu nam ne omogočajo izbire, saj se moramo bolj ukvarjati sami s seboj, ko ždimo v slabem počutju in z bolezenskimi težavami.

 

 

tcrandb_med
VADBA IN UČENJE QIGONG IN TAIJIQUAN, KI POTEKA  ČEZ CELO LETO
VPIS

 

Predprijava-na-tecaj

TAIJIQUAN IN QIGONG  yin-yan ŠOLA NOTRANJE MOČI

e-mail: solanotranjemoci@gmail.com ter info@taichi-sola.si 

ali tel/GMS: 041/430-650

©Društvo Tolmun