QIGONG DOSEGANJA NOTRANJE HARMONIJE

QIGONG DOSEGANJA NOTRANJE HARMONIJE

je skupina enostavnih, a zelo učinkovitih vaj, ki delujejo nadvse sprostilno, uravnovesijo in blagodejno vplivajo na vrat, ramena, hrbtenico, boke

images

V preteklosti so ljudje različnih okolij in iz različnih geografskih območji iskali načine in poti, kako razviti lastne energijske potenciale. Namen tega iskanja je bil jačanje zdravja, večanje borilne sposobnosti in duhovni razvoj.

V kitajski tradiciji se takšna zvrst vaj imenuje Qigong (kar v prevodu pomeni delo z notranjo energijo) in v več kot dvatisoč let praks se je razvilo več sto zvrsti Qigong-a. Glavni namen zdravilnega Qigong-a je preprečevanje bolezni, vzdrževanje krepkega zdravja, dvig vitalnosti, doseganje dolgoživosti.

Qigong doseganja notranje harmonije je zvrst daoističnega sistema vaj, ki  oponaša naravne kretnje živali. Vaje delujejo tako, da spodbujajo energijski center Dan tien in krepijo hrbet, ramena in vrat.

V današnjem času je običajno, da veliko sedimo: v službi, v avtomobilih, doma pred TV-jem in računalnikom… Posledica takšnega življenskega sloga je, da postanejo naši sklepi in mišice kar kmalu po tridesetem letu trdi in boleči. Razlog za tako stanje je slaba cirkulacija (pretočnost) krvi in tudi življenske energije, ki je Kitajci imenujejo Qi. V kitajski tradicionalni medicini velja, da sta Qi energija in kri povezana. Če je cirkulacija v telesu dobra, potem bo naš Qi močan, naša koža bo mehkejša, obraz bo imel zdravo barvo in naši sklepi bodo bolj prožni.

PRVI ZNAKI STARANJA

Prvi znaki staranja na telesu niso gube na obrazu, temveč bolečine in otrdelost v spodnjem delu hrbta, kar kaže na okrnjeno pretočnost in s tem pomankanje Qi energije v tem delu.

V našem telesu so vsi organi energijsko povezani z vratom, hrbtenico in rameni. Pravzaprav vrat, hrbtenica, ramena in boki podpirajo celo telo in s premikanjem pomagajo prenašati energijo do različnih organov. Občutek otrdelosti in bolečine, na katerem koli izmed omenjenih telesnih delov, kaže na energijski zastoj, ta pa je tudi eden od pogostih vzrokov za nastanek bolezni.

Redna vadba Qigong-a doseganja harmonije krepi notranjo energijo in naredi bolj prožne: vrat, ramena, hrbtenico in boke.

Ta sistem krepitve zdravja in višanja vitalnosti je sestavljan iz enajstih vaj, ki so telesno nezahtevne in se izvajajo v počasnem, telesu prijetnem, gibanju. Prvih devet vaj se izvaja stoje na mestu, zadni dve sta posebni zvrsti hoje in se izvajata v gibanju.

SEZNAM VAJ

  1. Držanje Dan tiena (ali Tan Tien)

spodbuja delovanje Dan Tiena, ki je točka, kjer shranjujemo Qi energijo

  1. Vzdigovanje in spuščanje Dan tiena

pozitivno vpliva na pljuča, spodbuja Dan Tien

  1. Odpiranje in zapiranje Dan tiena

spodbuja Dan Tien, intenzivno polni Dan Tien

  1. Lepotica vrti z boki

lajša utrujenost in bolečine v hrbtu, krepi hrbet in ledvica

  1. Obračanje glave in zvijanje telesa

krepi ledvica, pomaga odpraviti prekomerno težo

  1. Opica pogleduje

spodbuja energijski kanal DU (ki poteka ob hrbtenici), lajša hrbtne bolečine

  1. Ptič širi krila

krepi srce in pljuča in pomaga odpravljati depresijo

  1. Veliki medved se preteguje

spodbuja delovanje srca, želodca, krepi hrbtenico, ramena

  1. Podpiranje neba

blagodejno vpliva na pljuča in blaži bolečine v hrbtu

  10.Opičja hoja

krepi hrbtenico, ramena, vrat. S hojo v krogu zbiramo energijo in jo usmejamo v srce, pljuča, ledvice in vranico

  11.Oblačni koraki

izboljša pretočnost, razstruplja telo, blaži težave z artritisom

qigong

SPROSTITEV      –      ZDRAVJE      –      VITALNOST

Taijiquan in Qigong šola – za tiste, ki dajo nekaj na kakovost telesa in uma! 

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

e-mailsolanotranjemoci@gmail.com ter info@taichi-sola.si 

©Društvo Tolmun