Qigong kitajskega cesarja- Hui Chun Gong

Enodnevna delavnica

Qigong kitajskega cesarja – Hui Chun Gong Huashan šole

sobota, 16.12.2017 v Ljubljani

Hui Chun Gong, nekdaj znan na Kitajskem kot cesarski pomlajevalni qigong in vadba za dolgovečnost, pomeni v prevodu »vrnitev pomladi«. Je zvrst vaj, ki so bile nekoč tesno varovane skrivnosti daoistov iz Huashan gorske šole. Ime vrnitev pomladi se ne nanaša na letni čas temveč na spomladansko svežino mladosti, ki nam jo povrne redna vadba omenjenih vaj. Te skrivne vaje, ki so sestavljene iz gibov in dihalnih vaj, so razvili daoistični menihi z namenom, da bi okrepili življensko energijo in resnično spodbudili pomlajevalne procese v telesu.

Posebnost Hui Chun Gonga glede na ostale zvrsti qigonga je, da je pri vadbi potrebno usmeriti pozornost na polje Xia Dan (spodnji del trebuha). Pri večini stilov qigonga se pozornost usmerja na Dan Tien (polje 3-5 cm pod popkom) ali na prsni koš. Polje Xia Dan je izraz, ki so ga uporabljali v Huashan daoistični šoli. Xia Dan obsega osramje, spolne žleze  in organe. Vsi gibi pri vajah so tako naravnani, da spodbujajo pretok energije in krvi na to polje. Tako se načrtno spodbuja izločanje hormonov in delovanje spolnih žlez za katere je znano, da imajo vpliv na celotno telo.

Druga posebnost Hui Chun Gonga je, da si pred vsako vajo prikličemo nasmeh na obraz in si predstavljamo, da smo mladi in vitalni. To nam pomaga, da vzpostavimo pozitivno čustveno stanje, v katerem je lažje učinkovito naravnati naš centralni živčni sistem za učinkovito izvajanje vaj.

Starodavni taoistični mojstri so vedno povdarjali, da se je za doseganje dolgovečnosti potrebno čim bolj izogibati stresu, predvsem zapadanju v negativna čustvena stanja. Jezi, strahu itd. se moramo še posebej izogibati, če hočemo, da se ne izničijo učinki vadbe. Pri izvajanju vaj se je potrebno postopoma naučiti prevzeti nadzor nad svojimi čustvi.

Že dva do tri tedne redne vadbe Hui Chun Gonga nam prinese zaznavne pozitivne spremembe v zdravju in počutju. Z vadbo zbiramo energijo v telesu in ustvarjamo spremembe. Stare, nezdrave vzorce energije in pomanjkanje vitalne energije zamenjamo z novim vzorcem energije – dobrim počutjem in okrepimo vitalno energijo. Spremembe pa je potrebno dosegati počasi in postopno. Prehitro nastajanje sprememb v telesu ogroža zdravje vadečega, zato vadimo z občutkom do lastnega telesa.

Vadba qigonga za zdravje in dolgovečnost temelji na postopnosti, zmernosti in potrpežljivosti. Ne smemo pozabiti, da Hui Chun Gong ni namenjen temu, da mu posvetimo celo naše življenje in ga fanatično vadimo. Smisel te vadbe je, da nam izboljša kvaliteto življenja. S tem, ko nam okrepi zdravje nam omogoči možnost izbire, da višek zbrane energije usmerimo na področja v življenju, ki so nam blizu in v katerih uživamo.

Vzorec ene od vaj: https://www.youtube.com/watch?v=H2GQohzifOI

 

 

Na delavnici se bomo učili celotnega sklopa vaj Hui Chun Gong, kot jih je iz Kitajske prinesla Monica Hackl.

Poučuje Igor Gregorc, učitelj taijiquana in qigonga z dolgoletnimi izkušnjami.

Vsak tečajnik prejme gradivo z opisom vaj.

Predznanje qigonga zaželjeno, a ni nujno potrebno.

Delavnica je primerna za vse, ki bi se radi naučili posamezen qigong sklop vaj in potem sami vadili doma.

Primerna je za vse, ki si čez teden zaradi številnih obveznosti ne morejo vzeti časa za redno vadbo.

Primerna je tudi za vse, ki bi si radi nadgradili širino znanja z novimi seti energetskih vaj. Pa tudi za tiste, ki že znajo, pa bi radi popravili napake v izvajanju in osvežili znanje.

URNIK DELAVNICE:

sobota:  od 9.00 do 13.00   in   od 14:30 do 18:00

CENA DELAVNICE Z GRADIVOM :

80 € po osebi. Plačilo na TR društva pred začetkom delavnice.

PRIJAVE zbiramo do zasedbe mest:

na tel. 041- 430 650 ali na mail: solanotranjemoci@gmail.com

LOKACIJA:

V prostoru: LESKOŠKOVA 9E , LJUBLJANA (BTC cona)

Najlažje se najde, če se sledi tabli : AMZS TEHNIČNI PREGLEDI – BTC, Leskoškova 11, ki je v neposredi bližini. Zgradba je vidna iz Letališke ulice, kjer je v neposredni bližini postaja LPP busa št. 7L in št. 27

Zberemo se ob 9:00 pred zgradbo, kjer je vhod za restavracijo ANTARO, in skupaj oddidemo v vadilnico.

 

 

PRISRČNO VABLJENI !