ENERGIJA

qi-manVeliko zelo starih sistemov zdravljenj temelji na upoštevanju energetskih principov v telesu in okolju, ki s svojimi potenciali vpliva na osebno počutje in zdravje. Tradicionalna kitajska medicina je ena izmed najstarejših sistemov, ki energetske vplive vidi v vsem, in jih imenuje s pojmom Qi (izgovori se: či).

Obstajajo različni načini, kako se izgovarja ali piše Qi: chi, ki, qi, prana, duh, vendar vsa ta imena označujejo približno isto. Največkrat pa se prevajajo kot: energija, življenska moč, bio-energija, vitalna energija, gonilna sila.

Qi je vezan na starodaven koncept, ki po pisanih virih obstaja že približno 4000 let pred našim štetjem. Ukoreninil se je na Kitajskem, v daoizmu in tradicionalni medicini. Danes se ga v znanstvenem svetu ocenjuje kot pred-znanost, oziroma sistem pravil gibanja, ki je obstajal pred Newtonom.

Swami Vivekananda zelo lepo opiše, kaj je prana/Qi: “je neskončna, vseprisotno izrazna moč univerzuma … iz nje se je razvilo vse, kar imenujemo moč, tok, sila. Prana je tista, ki se manifestira kot gravitacija, kot magnetizem. Prana je tista, ki se manifestira v delovanju vsega v telesu, kot živčni tok ali kot tok misli … Seštevek vseh univerzalnih sil, duševnih ali telesnih, če jih razčlenimo glede na izvorno stanje, se imenuje prana. ”

Obstaja več vrst Qi-ja: pred rojstni in poporodni; Jing Qi (ključni) in Yuan Qi (izvorni); Gou Qi (kar dobimo s hrano) in Kong Qi (kar dobimo z dihanjem); Zong Qi (nabran) in Zhen Qi (pristen); Ying Qi (hranljiv) in Wei Qi (obrambni). In vsak od njih je lahko uravnotežen, v presežku ali v pomanjkanju. Uravnotežen omogoča zdravje; preveč ali premalo spodjedata zdravje.

Glavne funcije Qi-ja so:

a.- da ščiti telo pred zunanjimi povzročitelji bolezni (vročina, mraz, vlaga, vetrovno, sušenje)

b.- da vzdržuje ustrezno temperaturo: greje in hlajenje telesa, ko je to potrebno

c.- da ohranja notranje organe na mestu, poganja kri po žilah, ureja tekočine

d.- da pretvarja hrano in zrak v Qi in kri

e.- pretok; da ureja vse gibanje qi-ja, preprečuje stagnacijo, spodbuja rast

travnik alpski

Kdor ima kvaliteten Qi, to občuti kot: poln energije, dobra vzdržljivost, močne in obenem sproščene mišice, harmoničen imunski sistem, hitro celjenje ran ali poškodb, zdrava prebava, jasen um in koncentracijo, dober spanec.

Komur primanjkuje Qi-ja, to občuti kot: pomanjkanje moči, nizek nivo vzdržljivosti, šibek ali preveč aktiven imunski sistem, alergije in preobčutljivost, depresija (potlačenost, brezvoljnost), počasno celjenje ran ali poškodb, slaba prebava, neuravnotežen apetit, povečanje telesne teže in mase, slaba koncentracija in slab spomin.

Kdor ima preveć Qi-ja, to občuti kot: razdražljivost, prenapetost, napadalnost, napete mišice, glavobol, nemirno spanje, bolečina se poveča na pritisk, napeta čeljust, plitvo dihanje.

Kaj lahko naredi vsakdo, da si nabere in harmonizira Qi?

galeb leti

a.- Gibanje. Tisti s pomanjkanjem, naj se redno giblje vsaj 20 minut na dan. Tisti s presežkom, naj se gibje vsaj 2 uri na dan.

b.- Prehrana. Hrana ne sme obremeniti telesa. Tisti s pomankanjem Qi-ja potrebuje krepilno hrano, tisti s presežkom pa lahko presnovljivo hrano.

c.- Ustrezna vadba: qigong, tai chi, joga, meditacija, so vadbe, ki harmonizirajo Qi.

d.- Vsak dan početi nekaj, pri čemer res uživamo. Ni pomembno, če nam to opravilo vzame 5 minut ali 5 ur. Pomembno je, da res uživamo in da smo v tistem trenutku zadovoljni sami s seboj.

Taijiquan in Qigong   yin-yanšola notranje moči

Društvo Tolmun

šolanje za vzpostavljanje notranje moči in harmonije

e-mail:     solanotranjemoci@gmail.com      ali      e-mail:   info@taichi-sola.si

 tel. ali SMS:        041/430-650        čas: 9:00-18:00

drustvo tolmun krog-cb

©Društvo Tolmun

Vaš elektronski naslov skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 in 113/05).

Za odjavo iz naše e-poštne liste, prosimo, da v odgovor na naš elektronski naslov info@taichi-sola.si  napišete ODJAVA in pripišete vaš ustrezen elektronski naslov. Hvala za zaupanje!