30.9.-2.10. Jesenska Qigong delavnica

3-dnevna jesenska qigong delavnica:

30.september – 2. oktober 2022 – Dobrna

 

OSEM DAOISTIČNIH QIGONG VAJ ZA ZMAJEVO TELO

Izkusiti nežne, tekoče, ritmične in meditativne kretnje, ki vašem telesu in umu prinašajo globoko občutenje miru, sproščenosti in lahkotnosti.

Qigong osmih daoističnih vaj za organe je dinamična zvrst Qigonga, ki odpravlja krepi zdravje, blaži ali celo odpravlja bolezenske simptome in odpira pot do dolgoživosti. Značilnost tega Qigonga so tekoče, neprestano ponavljajoče se kretnje telesa, oziroma hrbtenice, ki pri vadečemu razvijejo »zmajevo telo«, ki je prispodoba za kačje kretnje zvijanja in gibanje celotnega telesa. Ta Qigong se osredotoča na delovanje globoko znotraj telesa in z ritmičnimi spiralnimi kretnjami nežno masira vse notranje organe, sočasno pa odpira meridiane- energijske poti v telesu.

Najpomembnejša lastnost tega Qigonga je da močno okrepi pretok vitalne življenjske energije v telesu kar je razlog za vidno izboljšanje zdravja in doseganje dobrega počutja. Primeren je za vse, ki imajo telesne bolečine, za športnike in vse tiste, ki so se naveličali vedno istih telesnih vaj in si želijo nekaj globljega, nekaj za povezovanje uma in telesa.

Z vadbo Qigonga osmih daoističnih vaj za organe se bo:

 • okrepilo celotno telo
 • izboljšala gibljivost in zdravje hrbtenice
 • občutno okrepil pretok življenjske energije Qi v telesu
 • aktiviralo delovanje vseh sklepov
 • izboljšala koncentracijo
 • zmanjšal negativen učinek stresa
 • povrnilo čustveno ravnotežje
 • odpravilo mnoge telesne bolečine

Program delavnice

 • osnove Qigong-a in osnovne teorije TKM (tradicionalna kitajska medicina)
 • razumevanje osnov teorije treh zakladov v Qigong-u
 • praktični napotki za pravilno uporabo: telesa, dihanja, um v Qigong-u
 • sklop vaj za ogrevanje in odpiranje meridianov
 • pomen razumevanja povezave fascij, meridianov za učinkovito vadbo Qigonga
 • osem učinkovitih daoističnih vaj za organe z natančno razlago
 • praktična uporaba posameznih vaj za določene zdravstvene težave
 • Dao yin vaje za pljuča in ledvici – krepitev imunskega sistema po TKM
 • Bagua Hunyuan Qigong formo, ki je bila skrivnost dolgoživosti 118 let starega mojstra Lu Zijan-a
 • Qigong Yang Sheng – kratek set vaj, ki so zvrst starodavnih vaj za nego notranje energije in dolgoživost. Vsebuje tradicionalne in preizkušene vaje iz več kot tisoč letne dediščine daoističnih menihov in Qigong mojstrov
 • Osnove meditacije in pomen – 6 korakov do meditacije – sprostitev, ki je samo eden izmed prvih korakov v meditaciji je priprava za doseganje globljih ravni zavesti
 • Sheng Zhen Gong meditativno formo– Prebujanje duše, ki na fizični ravni blagodejno vpliva na srce, pljuča in vas energijsko vrne v ravnotežje
 • Qigong meditacije – krajše daoistične meditativne vaje
 • Sedeči Qigong za vitalnost pomembnih notranjih organov – enostaven Qigong za izvajanje, primeren za izčrpane, bolne in vse, ki imajo težave s stanjem
 • Samo-masažne vaje – skupina vaj za spodbujanje in razporejanje Qi energije, nekatere so namenjene za izvajanje pred vadbo, druge izvajamo po zaključku vadbe ali pa tudi samostojno za osvežitev tekom dneva.

Vsak tečajnik prejme gradivo z opisom vaj.

URNIK DELAVNICE:

Učenje in vadba se odvijata čez cel dan od jutra do večera in je razporejena po sklopih 1,5 – 2 ur z vmesnimi pavzami, ki omogočajo željeni počitek ali druženje, obisk bazena ali savne, sprehod.

Okviren urnik qigong vadbe in učenja:

 • petek: 15.00 -17.00, 20.00 – 21.30
 • sobota: 7.30 – 8.30, 10.30 -12.00, 15.00 -17.00, 20.00 – 21.30
 • nedelja: 7.30 – 8.30, 10.30 -12.00

PREVOZ: v lastni režiji. V primeru, da se nas zbere več za skupen prevoz, pred odhodom rezerviramo kombi prevoz. Prevoz ni vključen v ceno in se plača posebej.

CENA :

Paket vključuje: program in izvedbo programa delavnice, uporabo dvorane, gradivo vaj, bivanje v dvoposteljni sobi s polpenzionom, takse.  Prevoz ni vključen v ceno.

a) Prijave pred 15.8. in celotno vplačilo do 22.8.: po osebi 240€

b) Prijave po 16.8. s celotnim vplačilom 7 dni: po osebi 280€

c) enkratno doplačilo za enoposteljno: po osebi 24€

d) doplačilo za kosilo v hotelu Vita: po osebi 15€ na obrok

d) Cena same delavnice brez hotelskih storitev: 150€

ODPOVED  v zadnjih 8 dneh so stroški 80€ po osebi.

PRIJAVE: do zasedbe rezerviranih mest na mail: solanotranjemoci@gmail.com

BIVANJE:

Rezervirane imamo eno- in dvoposteljne sobe v Depandansi Hotela Park**** s polpenzionom.

Hotel je bil zgrajen leta 1875 in je bil v celoti pred kratkim prenovljen. Ima svojo restavracijo in svojo čudovito kavarno s sončno teraso. Nahaja se nahaja na mirni lokaciji Term Dobrna, na koncu zdraviliškega parka, 300m od Hotela Vita in v neposredni bližini Holističnega centra, kjer imamo rezervirano dvorano za vadbo.

Vse sobe imajo svojo kopalnico in WC in dodatno opremo:  kopalni plašč, telefon, TV, sef, mini bar, sušilnik za lase, priključek za internet, Wi Fi. Dvoposteljne sobe imajo možnost ločenih  ležišč širine 90 cm.

Zajtrki in večerje so v samopostrežni restavraciji Depandanse Hotela Park.

 

Poleg nočitve s polpenzionom, nam nastanitev omogoča tudi:

– kopanje v bazenih hotela Vita

– brezplačno uporabo kopalnega plašča v času bivanja

– brezplačen Wi-fi in parkirišče v bližini

Recepcija za goste Hotela Park se nahaja na glavni recepciji v Hotelu Vita in je odprta 24 ur.

Hotela Vita vsem gostom omogoča uporabo notranji in zunanji termalni bazen s sončnimi terasami, deželo savn, masažno-lepotni center in frizerski salon, hotelsko kavarno in a-la-carte restavracijo, seminarske prostore, medicinski center, termalne kopeli, fitnes in hotelsko trgovinico.

Ko bo vreme naklonjeno,  se bo naša vadba odvijala v 200 let starem Feng Shui parku, ki je od centralnega hotela Vita oddaljen 300 metrov.

V tamkajšnjem Holističnem centru bomo koristili vadbeni prostor.

LOKACIJA:

Terme Dobrna so najstarejše delujoče slovensko termalno zdravilišče z več kot 610 letno tradicijo. Naravni vrelec in svež zrak, milo podnebje in rodovitna pokrajina so pripomogli k razvoju in uveljavitvi toplic Dobrna.

V prazgodovinski dobi so si na bližnjem griču Gradišče postavili utrjeno selišče, o zgodnji naselitvi priča tudi depojska najdba 500 keltskih novčičev. Dobrno so poznali tudi Rimljani, ki so najverjetneje uporabljali toplo dobrnsko vodo. Prvi slovenski naseljenci so njeno zdravilnost tudi poznali, saj so zgornje naselje poimenovali Toplice; spodnje naselje so dali ime po dobu (hrastu), ki je bil široko naokrog značilno drevo – od tod ime Toplice Dobrna. Terme in termalni vrelec se v virih prvič pisno zabeležili leta 1403, ko sta lastnika postala Sigmund in Andrej Dobrnska.

Termalno vodo so začeli načrtno izkoriščati v začetku 17. stoletja, ko so postavili prvo poslopje, ki je bil zametek kasnejšega Zdraviliškega doma. Pomembne korake v razvoju toplic so naredili njihovi lastniki, predvsem družine Gačnik/Schlangenburg, Dienersperg in Hoyos. Sredi 19. stoletja je toplice kupila štajerska deželna vlada, leta 1908 so prešle v državno last. V obdobju prve Jugoslavije je zdravilišče spadalo najprej pod mariborsko oblast, kasneje pod Dravsko banovino. Po drugi svetovni vojni so postale turistična točka  in zdravilišče, ki je postalo dostopno širšemu krogu ljudi.

Danes so vodilni na področju sonaravnega turizma, saj se trudijo ohranjati mir, sprostitev in zdrav način življenja v neokrnjeni naravi ob raznovrstni namestitveni in gostinski ponudbi. Tudijo se ohranjati naravo in njihov park se razprostira široko med objekti zdravilišča in nudi trenutke umiritve v zeleni oazi. Zdravje jim je vodilo na vseh ravneh bivanja in nudenja storitev. S strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije imajo v Termah Dobrna priznane tri naravne zdravilne dejavnike: termalna voda, fango in šota.

V okviru term deluje diagnostično-rehabilitacijski center – center zdravja Dobrna Medical, v katerem sodelujejo z vodilnimi strokovnjaki na področjih ginekologije, urologije, ortopedije in nevrologije. Na področju srednje in vzhodne Evrope so prepoznani kot vodilni center za pomoč pri bolezenskih težavah z rodili, neplodnostjo, inkontinenco ter širšo diagnostiko na področju ginekološko-uroloških stanj v navezi z onkologijo ter nevrologijo.

Poznani so po kopelih. V Zdraviliškem domu so se vse do danes ohranile termalne marmorne kopeli v svoji prvotni obliki iz leta 1874 in predstavljajo znamenitost, zaradi katere se je tukaj vredno ustaviti. Termalna zdravilna voda namreč iz vrelca priteče direktno v kopeli in tako nudi najbolj pristno obliko sproščanja. Termalna kopel deluje relaksacijsko na telo in duha s poudarkom na zdravilnih učinkih termalne vode in tam, kjer so navdih zdravja iskali že stari Kelti in Rimljani ter številne znane osebe.