16. in 17.3.- dvodnevna delavnica s Karmo Tsultim Namdakom

SHENG ZHEN MEDITATION IN MOTION

Ljubljana, 16.-17.3.2019

POUČUJE: Karma Tsultim Namdak

PROGRAM DELAVNICE:

Sobota: Heaven Nature Gong (sheng zhen stoječa forma Neba in narave)

Nedelja: Awakening the soul (sheng zhen sedeča forma Prebujanje duše)

Poučevanje je večplastno. Ob učenju obeh form boste prejeli tudi številne koristne napotke, kako gibe izvajati čimbolj pravilno tako iz energijskega

kot iz zdravilnega vidika vadbe. Seznanjeni boste s pomenom gibov in vodili, kako vaditi, da se telo jača in čvrsti, obenem pa vzdržuje potrebno sproščenost.

Delavnica je primerna za vse, za popolne začetnike in za take, ki te oblike vadb poznajo in jih redno izvajajo.  

URNIK DELAVNICE: sobota in nedelja predvidoma: 9:30-12:30; pavza; 13.30-16:30

LOKACIJA: Ljubljana, točen naslov bo sporočen kasneje

CENA delavnice z gradivom po osebi:

      a) Zgodnje prijave do vključno 5.3.: 100€ (člani društva 80€)

      b) Pozne prijave od 6.3 do začetka delavnice: 120 € (člani društva 100€)

Vplačila sprejemamo na TR društva. UPN prejmete ob prijavi.  

Prijava je obvezna zaradi organizacije in priprave gradiv na:

e-mail: solanotranjemoci@gmail.com

ali tel/SMS: 041/430-650

P R I S R Č N O   V A B L J E N I !

Sheng zhen Meditation in Motion

Vsakdo si želi biti brez skrbi in občutiti ugodje. Mi vsi iščemo globlji pomen življenja in čimdaljši čas sreče. Večina ljudi išče take poti v zunanjem svetu, ki vodijo k zdravju in k zadovoljstvu. Duhovne smeri vzpodbujajo, naj se srečo išče v lastni notranjosti, saj vsi vemo, da če srce ni srečno, sreče ne boš našel nikjer. Energijsko delovanje, ki je usmerjeno na srce, na srčno čakro, na moč lastnega elektromagnetskega polja, omogoča, da se potopimo v lastno globino in v zadovoljstvo, ki biva tam – v vsakemu od nas.

Sheng Zhen (izgovarja: šženg dzen) meditacija v gibanju vadeče preko pravilnega tekočega izvajanja gibov vodi v naše najsvetejše mesto – v srce. Ne k fizičnem srcu, temveč k energijskemu srcu, ki v starodavni kitajski kulturi zaobjema širok in povdarjen pomen:

  • Srce je poveljnik vseh notranjih organov. (Neijing-Suwen, pogl. 8; Neijing-Lingshu, pogl. 71)
  • Srce je sedež vseh čustev. (Zhang, 1642; Li in drugi, 2013)
  • Srce … je pod nadzorom uma. (Neijing Suwen, Poglavje 9)
  • Duša prebiva v srcu (kitajska beseda 心靈 za um) (Li in drugi, 2013)

Posebna značilnost vseh oblik vadb Sheng Zhen Meditacije v gibanju je gojenje srca.

Če je srce čustveno zaprto, blokirano, polno negativnih čustev, kot so strah ali jeza, negotovost ali depresija, se problemi kopičijo. Posledično težka in negativna čustva vplivajo na možgane, na razmišljanje in na ta način količijo tudi naš pogled na svet in na življenje. Negativnost energijsko bremeni fizično srce in s tem v navezi vpliva tudi na druge organe. Rezultati so vidni na umu, na čustvih in na telesu. Človek se počuti nerazumljeno, brez prave ljubezni, brez smisla, osamljeno, vedno nekaj manjka … in zato zahteva, da dobi od drugih in od drugod. Sheng Zhen oblike vadb močno delujejo na energijsko odpiranje srca, kar v nas privede prijetna in ljubeča čustva.

Energijsko odpiranje srca se dogaja v tišini, v naši globini. Osvobodimo se tiščanja pri srcu, občutka zaprtega, majhnosti, pomanjkanja ljubezni. Z vadbo začutimo srečo in zadovoljstvo. Z rednim izvajanjem ugodje prihaja v nas, nas osvobaja in obenem zdravi.

Oblike vadb Sheng Zhen Meditacije v gibanju so večplastne. Začetnik se lahko kar hitro uči in že kaj kmalu začuti prijetnost, sproščenost in zadovoljstvo. Po številnih ponovitvah se postopoma odpira vedno več plasti. Če si predstavljamo, da je človekova globina narejena iz plasti, podobno kot so ovoji pri čebuli, potem na začetnih stopnjah luščimo zunanje ovojnice in čustva se odprejo. Nadaljevalne in napredne stopnje prodirajo globje in globje, dokler se ne pride do mehke in sočne srčike v nas. Več se vadi, bolje se počutimo, lažje čutimo svoje srce in hitreje pridemo v stik s spektrom lastnih čustev. Z več ponavljanji, se popravljamo in izvajamo bolje, kar nas osvobaja in dela srečnejše in bolj zadovoljne.

Sheng Zhen formi Neba in narave (Heaven Nature) in Prebujanje duše (Awakening the Soul) spadata na osnovno raven Sheng Zhen Meditacije v gibanju in sta primerni za kogarkoli, tako za popolne začetnike kot za tiste, ki Sheng Zhen Meditacije vadijo že zelo dolgo.

Karma Tsultim Namdak

Karma Tsultim Namdak se je rodil na deželi na meji s Tibetom v Kraljevini Sikkim. Dvajset let je živel v tibetanskem budističnem samostanu njegove svetosti XVI. Karmapa. Študiral in diplomiral je iz budistične filozofije ter kasneje poučeval na priznamem Inštitutu Karma Shri Nalanda v Ramteku v Sikkimu. Zaradi znanja tujih jezikov je v Delhiju poučeval tuje študente, veliko takih iz Evrope, na Karmapa International Buddhist Institute, kjer potekajo akademski seminarji budistične filozofije in zgodovine ter tibetanskega in sanskrit jezika.

Od leta 1993 živi v Nemčiji. Sheng Zhen vejo zdravilnega qigonga se je učil pri Mojstru Li Jun Fengu. Bil je nadvse prizadeven učenec in je od leta 2001 mojstru sledil iz seminarja na seminar ter se natančno naučil različne Sheng Zhen forme. Danes je cenjen senior Sheng Zhen učitelj predvsem zaradi natančnega in tekočega izvajanja ter globjega poznavanja form. Sedaj živi v Hambugu, kjer poučuje v svoji šoli. Čez leto izvaja kvalitetne seminarje in delavnice v različnih krajih Nemčije, Francije, Švice, občasno pride tudi v Graz ali Zagreb. V Ljubljano smo ga prvič povabili leta 2016, kjer je v društvu Tolmun izvedel krajšo vadbo.

Njegove delavnice in seminarji po Evropi so dobro obiskani, zato nam je v posebno čast, da nam je potrdil izvedbo vikend delavnice v Ljubljani 16.-17.marca 2019. Poleg rojstnih jezikov govori in predava v angleščini, nemščini in francoščini. Ima svojevrsten način podajanja znanja s poglobljeno in jasno razlago in obenem igrivo in zanimivo razlago posameznih gibov. Čudovito razloži pojme, ki se jih uporablja v izrazoslovju budizma in jasno poznavanje meditacij, telesa in povezav z umom in čustvi. Ob vsem tem pa je nadvse preprost človek in prijatelj.

Tako se je sam predstavil: “Ko sem se leta 2001 prvič seznanil z vadbo Sheng Zhen qigong, res nisem razmišljal o poučevanju. Želel sem si samo pozdraviti hrbet, da bom lahko spet normalno hodil in spal brez bolečin. To je bilo zelo težko obdobje, ki ga je bilo treba enostavno preživeti. Po poškodbi hrbtenice in operaciji, je posledično sledilo obdobje zdravljenje hernije in išijasa, kar zaradi hudih bolečin blokira normalno življenje. Iz mladostnih izkušenj življenja v budističnem samostanu sem vedel, da če človek obleži, je z njim konec. Zato sem se z vadbo več kot potrudil. Saj je šlo za moje življenje. Redno sem prihajal na Sheng Zhen Gong vadbe k mojstru Li Junfengu in moje telo se je postopoma začelo odzvati na spremembe. Ko je mojster odšel in poučeval drugod, sem sam redno vadil doma. Ko sem začel hoditi brez bergel, sem mojstru sledil po Evropi in se udeležil skoraj vseh Sheng Zhen gong delavnic. Mojster mi je veliko pomagal z nasveti, popravljanji in vzpodbudami. Moje življenje se je z leti zelo spremenilo – na bolje. Moji sošolci, prijatelji in sodelavci so me spodbudili, da sem v Hamburgu ustanovil svoj Sheng Zhen Gong klub in na povabila začel poučevati predvsem po Evropi.”

Vsekakor bomo z njim imeli možnost sodelovati pri nadvse zanimivi in koristni delavnici ter bomo vsaj malo okusiti gibalno modrost vzhoda, za katero bi sicer morali odpotovati precej daleč v Azijo.

 

Žeja srca, vse oblike hrepenenja,

je koprnjenje vrniti se na izhodiščno točko,

je želja zahtevati nazaj svoj lastni jaz, tako dolgo pozabljen,

okušati globoko zadovoljstvo tistega enostavnega

samo BITI in nič drugega.

Iz Sheng Zhen Gong “Prebujanje duše”

 

Društvo TOLMUN                          tel.041-430 650                          http://taichi-sola.si/

Qigong in Tai chi Šola Vikend niz      –    Izobraževanje za bolj kvaliteten vsakdan